Da li ste znali da postoje različite vrste MS bola, od neuropatskog do muskuloskeletalnog? Ukoliko čitate ovo kao neko ko živi sa MS, onda ne bi trebalo ni da pominjemo da su bol i nelagoda teški, često neizbežni delovi života sa ovim stanjem. Mnoge osobe sa MS osećaju bol, ali jačina intenziteta bola je subjektivna i zavisi od osobe do osobe. Bol može uticati na ljude na različite načine, ali je važno znati da je bol jedan od „nevidljivih“ simptoma koje je najteže opisati i kontrolisati.

Bol kao nevidljiv MS simptom

S obzirom da je bol tako jedinstvena senzacija, teško je nekom drugom opisati kako izgleda, ali je važno imati najbolju moguću podršku porodice, prijatelja i zdravstvenih radnika. Bol ne dolazi samo sa direktnim simptomima „utrnulosti i bockanja ili stezanja u grudima“, već ima i ogroman emocionalni uticaj na nas. Mnoge osobe se pod uticajem bola osećaju tužno, besno i frustrirano. Razumljivo je da kombinacija ovih emocija i samo iskustvo bola mogu dovesti do toga da se osobe koje imaju MS, osećaju prilično iscrpljeno i da to može uticati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Međutim, razumevanje i objašnjavanje različitih vrsta bola povezanih sa MS su ključni za najefikasniju kontrolu ovih simptoma. Postoje različite vrste bola povezane sa MS i one se svakako mogu ublažiti.

Razlika između muskuloskeletalnog i neuropatskog bola

Ukoliko osobe sa MS osećaju bol povezan sa ostalim uobičajenim simptomima, to je obično izazvano oštećenjem nerava kod MS, bilo da je direktno ili indirektno.

Lekari i naučni stručnjaci ponekad koriste malo komplikovaniju terminologiju kako bi opisali razičite vrste bola. Ipak, postoje jasno definisane razlike između muskuloskeletalnog i neuropatskog bola.

Neuropatski bol je izazvan oštećenjem nerava u mozgu i kičmenoj moždini usled oštećenja mijelina koji štiti nerve kod osoba koje imaju MS. Ovo može da izazove čitav niz senzacija, od manjih iritacija do intenzivnog oštrog ili žarećeg bola.

Muskuloskeletalni bol je bol koji se javlja u mišićima i zglobovima, a koji je izazvan opterećenjem i napetošću koje MS može da vrši na čitav organizam. Problemi sa ravnotežom, umor ili mišićna slabost mogu dovesti do problema sa pravilnim držanjem kičmene posture, što opterećuje zglobove i druge mišiće. Ovo može da utiče na svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, obično držanje šolje čaja ili čak odlazak na posao.

Ne postoji određeno vreme kad bol može da se javi ili nestane, niti da li će biti stalan ili kratkotrajan. S obzirom da je MS kod svake osobe drugačiji i jedinstven, ne postoje definisana pravila o kontroli simptoma bola. Važno je da razumete i pratite simptome bola kako biste bolje kontrolisali MS uz konsultacije sa svojim lekarom.

Saveti za kontrolu MS bola

⦁    zapišite okidače koji vam izazivaju bol da biste počeli da uvodite ključne reči koje ga opisuju poput: bolan, žareći, tup, peckavi, onaj koji izaziva svrabež ili osećaj stezanja
⦁    pratite kako vaši simptomi bola utiču na vaše svakodnevne aktivnosti, uključujući i san
⦁    konsultujte se sa lekarom u vezi sa vrstama bola koje osećate i vidite koje opcije su vam na raspolaganju
⦁    raspoloženje ponekad može da utiče ili pojača simptome bola
⦁    upražnjavajte vežbe prilagođene vašem trenutnom stanju prema savetu lekara

Izvor: MS Pain 101 | Living Like You

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here