Neuromijelitis optika spektar bolesti (NMOSB) je autoimuna bolest koja se karakteriše upalnim procesima u centralnom nervnom sistemu, posebno u optičkom nervu i kičmenoj moždini. Ovo oboljenje ne treba mešati sa multiplom sklerozom (MS), iako imaju slične simptome.

Evo nekoliko ključnih karakteristika NMOSB-a:

Optički neuritis: NMOSB često počinje akutnim napadom optičkog neuritisa (zapaljenja optičkog nerva), što rezultira naglim gubitkom vida u jednom ili oba oka. Ovo je često jedan od prvih simptoma i može biti veoma bolan.

Mijelitis: mijelitis je upala kičmene moždine. Simptomi uključuju probleme sa motoričkim funkcijama, senzornim smetnjama, gubitkom osećaja, bolovima i promenama u kontrolisanju bešike i creva.

Relapsno-remitentni tok: NMOSB obično ima relapsno remitentni tok, što znači da pacijenti doživljavaju periodične napade simptoma koji se javljaju iznenada i mogu biti ozbiljni.

Autoimuni mehanizam: NMOSB je autoimuna bolest, što znači da imunološki sistem napada sopstvena tkiva. U ovom slučaju, antitela nazvana aquaporin-4 (AQP4) antitela, igraju ključnu ulogu u napadima na nervni sistem.

Dijagnoza i lečenje: Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma, neurološkog pregleda i dodatnih testova kao što su magnetna rezonanca (MRI) i testiranje krvi na prisustvo AQP4 antitela. Lečenje uključuje terapiju koja modulira imunološki sistem, kao što su kortikosteroidi, imunoglobulini i imunosupresivni lekovi. Takođe, terapija plazmafereza se ponekad koristi za brzo uklanjanje antitela iz cirkulacije.

NMOSB je ozbiljno oboljenje koje može značajno uticati na kvalitet života pacijenata. Dugotrajna terapija i praćenje od strane neurologa su obično neophodni kako bi se kontrolisali simptomi i sprečili recidivi. Važno je pravilno postaviti dijagnozu i započeti odgovarajuće lečenje što je pre moguće kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i očuvala funkcionalnost nervnog sistema.

Izvor: zvanične veb stranice relevantnih medicinskih organizacija, Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) ili Svetska federacija za neurologiju (WFN) 

wfneurology.org 

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here