Autorka: Brijana Albers

„Jednog kišnog aprilskog dana sam završila pisanje svog trećeg romana pod nazivom „The End“. Ako me pratite na društvenim mrežama, znate da pisanje ove knjige nije teklo glatko. Da ne širim priču, dovoljno je reći da je za mene 2023. bila godina velikih preispitivanja. Pitala sam se da li zaista želim da postanem spisateljica ili sam se prosto navikla na ideju da mi je teško da zamislim bilo šta drugo“, navodi Brijana Albers.

„Volim priče, tako da mi je odgovor delovao očigledno, ali mi je trebalo vremena da sednem i razmislim. Tako je povratak pisanju predstavljao značajan čin. Iako je bio neizbežan, ipak je u pitanju bila moja odluka – svestan izbor da se ponovo posvetim nečemu što celog života volim. Pisanje treće knjige, „An Angel in the Garden“, od samog početka je bilo teško. Osećala sam se kao da nešto treba da dokažem, ne samo drugima, već i samoj sebi. Bio je to trenutak odluke“, ističe Brijana.

„Bila sam odlučna, ali to nije ubrzalo proces – niti ga je učinilo manje bolnim. Često sam osećala da se trudim svim silama, ali da nema konkretnih rezultata. Želela sam da odustanem, ali ipak nisam. Sada sam na drugoj strani i gledam u 111.478 reči za koje sam sve donedavno mislila da neće postojati“, objašnjava Brijana.

Kako razviti istrajnost

„Proteklih par godina me je nateralo da razvijem sposobnost da istrajem. Završila sam master studije usred pandemije. Tražila sam lek za svoja razna neizlečiva zdravstvena stanja. Mučila sam se da pronađem negovatelje u svetu koji ne ceni život invalida. Pisala knjigu za knjigom, ne znajući da li će išta od toga ispasti. Mnogo puta sam bila na samoj ivici da odustanem i skoro prihvatila misteriozni osip, nedostatak negovatelja ili poluzavršenu knjigu kao nepromenljiv aspekt svog života. Nije sve gotovo, jer i dalje se borim sa osipom, ali sam se uverila koliko znači biti istrajan“, navodi Brijana.

Jedino rešenje je uhvatiti se u koštac

„Život sa SMA je vežba istrajnosti. Ima toliko mnogo stvari koje ne možete da promenite. Isto tako, stvari koje možete su toliko komplikovane da i sama ideja deluje nemoguće. Često nemate drugi izbor osim da se uhvatite u koštac verujući da će biti lakše, da ćete se ubrzo osvrnuti i shvatiti da ste uspeli. Vrlina je znati kada treba odustati. Kažem to kao neko ko je alergičan na neuspeh. Ponekad ne postoji druga mogućnost i jedini put napred je da prestaneš da se krećeš“, ističe Brijana.

„Vrlina je i biti istrajan – i to, usuđujem se reći, uz upornu tvrdoglavost. Odbijaš da odustaneš, čak i kad je teško, i kad misliš da je ceo svet protiv tebe. Zakažeš tretman kod licenciranog naturopate. Postaviš oglas za negovatelje sa pola radnog vremena. Pišeš svojih 1000 reči dnevno čak i kad je to užasno teško, jer znaš da ćeš se za par meseci osvrnuti i shvatiti da je ono za šta si mislila da je smeće, u stvari sve vreme bilo pravo blago. Istrajavaš. Ne zato što je to popularno na Instagramu, već zato što si videla šta je na drugoj strani: život kakav želiš, koji te čeka“, zaključuje Brijana.

Izvor: https://smanewstoday.com/columns/persistence-is-key-when-living-sma/

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here