Autor: Met Kavalo

„Kada sam dobio dijagnozu multiple skleroze, simptom je bila utrnulost od struka nadole, koja se potom toliko pogoršala da nisam mogao da hodam bez pomoći. Do tog pogoršanja je došlo brzo, čini mi se u roku od dva do tri dana. Međutim, put oporavka i učenje da ponovo hodam bez pomoći uopšte nisu bili brzi. Meseci terapije su prošli pre nego što sam ponovo počeo da se osećam stabilno na nogama i do toga je došlo na neočekivanom mestu – u bazenu“, navodi Met Kavalo.

„Neurolog me je uputio na fizikalnog terapeuta specijalizovanog za akva terapiju. Tako sam počeo da radim vežbe za jačanje snage, ravnoteže i hodanja sa ličnim trenerom. Jasno se sećam da je centar za akva terapiju imao dva bazena. Veći je bio zagrejan i ta mlaka voda je bila savršena za plivanje. Drugi, manji bazen se nije zagrevao. Voda u njemu je bila hladna“, kaže Met.

„Više volim toplu vodu i zato sam, kad mi je trener rekao da ćemo biti u bazenu sa hladnom vodom, prigovorio i rekao da više volim topliju vodu. Odgovorio mi je da osobe sa MS moraju da koriste bazen sa hladnom vodom na njegovoj klinici zbog Uthofovog sindroma, koji predstavlja pogoršanje simptoma MS kada se telo pregreje. S obzirom da smo radili vežbe u bazenu, brinuo je da bi topla voda u kombinaciji sa vežbanjem mogla da doprinese pregrevanju mog tela, što je predstavljalo mogući rizik od pogoršanja simptoma. I dalje nisam bio ubeđen, pa sam mu rekao da ću se istuširati toplom vodom čim stignem kući“, objašnjava Met.

„Na kraju je pobedio i ja sam koristio bazen sa hladnom vodom tokom celog programa. Tek kasnije sam saznao da je hladna voda zapravo dobra za osobe sa MS“, navodi Met.

„Do kraja programa akva terapije sam ponovo hodao. Kad sam bio dovoljno stabilan na nogama da izađem iz bazena, terapiju smo prebacili na hodanje u teretani. Na kraju je vodena terapija bila ta koja mi je pomogla da prevalim veliki deo puta oporavka. Danas mi nije potrebna pomoć pri hodanju, a i dalje koristim bazen da vežbam“, zaključuje Met.

Ako se borite da ponovo stanete na noge ili tražite način vežbanja sa malim uticajem, evo pet prednosti plivanja za osobe sa MS.

  1. Plivanje može da pomogne kod pokretljivosti. Kao što sam već rekao, nisam mogao da hodam pre nego što sam krenuo na akva terapiju.
  2. Plivanje vam može pomoći da ojačate. Lakše je kretati se u vodi jer je manji pritisak na telo, i zato je lakše da ojačate mišiće.
  3. Plivanje može da pomogne da se smanje bol i umor. Povećanje nivoa aktivnosti zapravo pomaže da se smanji umor, a isto važi i za bol. S obzirom da smo u vodi lakši i da plutamo, ova vrsta vežbi može da pomogne da se smanje umor i bol.
  4. Plivanje u hladnoj vodi može da pomogne da se smanji upala. Studije u poslednjih 60 godina pokazuju prednosti hladne vode za osobe sa MS, koje podrazumevaju i smanjenje upale.
  5. Plivanje je dobro za vaše mentalno zdravlje. Mnoge osobe sa MS pate od depresije i anksioznosti. Studije pokazuju da plivanje može da pomogne i kod jednog i kod drugog stanja.

Izvor: Multiple Sclerosis Foundation – 5 Benefits of Swimming for People Living with MS (msfocusmagazine.org)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here