Šta je NMOSB?

NMOSB je retko neurološko stanje koje utiče na optičke nerve (nerve koji povezuju oko sa mozgom), kičmenu moždinu i ponekad delove mozga. Među simptomima su bol u očima i mutan vid ili čak slepilo. Ostali simptomi mogu biti bol, slabost ili utrnulost ruku i nogu, gubitak kontrole nad bešikom i crevima, mučnina ili povraćanje. Lek ne postoji, tako da se terapija odnosi na kontrolisanje bolesti lečenjem akutnih relapsa (napada), sprečavanje relapsa i kontrolu simptoma tokom relapsa i simptoma koji ostaju nakon toga.

Trudnoća i NMOSB

Malo se zna o trudnoći i NMOSB, ali neke studije ukazuju na veći rizik od komplikacija u trudnoći kod žena sa NMOSB. U tom slučaju može doći do dodatnih izazova pored onih uobičajenih u trudnoći i potencijalnih negativnih ishoda trudnoće. Ako ste žena sa NMOSB, obavezno recite svom lekaru da ste trudni ili da planirate da zatrudnite.

Da li trudnoća utiče na NMOSB?

Studije pokazuju da trudnoća može da pogorša simptome NMOSB i doprinese razvoju ove bolesti. Neke studije govore da je kod žena sa NMOSB češće dolazilo do spontanog pobačaja i preeklampsije nego kod drugih trudnica. Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja izaziva visok krvni pritisak i, ukoliko se ne leči, može da izazove ozbiljne ishode kao što je usporen razvoj bebe.

Međutim, moguće je da žene sa NMOSB koje žele decu imaju normalnu trudnoću i zdravu decu. Kontrolisanje trudnoće sa NMOSB je zajednički napor. Uspešna trudnoća i porođaj sa NMOSB su mogući kroz planiranje unapred i podršku prijatelja, porodice i zdravstvenih radnika.

Kako će terapija za NMOSB uticati na moju bebu?

Svim trudnicama se savetuje da paze na sve supstance (hranu, piće i lekove, na primer) koje unose u svoj organizam, zato što neke od njih mogu da pređu iz majčinog krvotoka direktno u bebin (preko posteljice). Važno je konsultovati se sa svojim lekarom u vezi sa svim lekovima koje uzimate kad ste trudni, uključujući biljne lekove i suplemente. Vaš lekar će proceniti rizike i prednosti svakog leka koji trenutno uzimate, kako bi vam pomogao da odlučite šta da uzimate tokom trudnoće.

U mnogim slučajevima kada žena uzima neki lek, uticaj tog leka na zdravlje bebe nije poznat, zato što je trudnicama često zabranjeno da učestvuju u studijama koje procenjuju potencijalne nove lekove. Stoga se sprovode registri trudnoće, odnosno studije da bi se saznalo više o lekovima i njihovom uticaju na trudnice i njihove bebe. Cilj je da se ženama i njihovim lekarima pruže informacije, koje će im pomoći da donesu odluku o terapiji pre i tokom trudnoće u budućnosti.

Kome se žene sa NMOSB mogu obratiti za pomoć i savet?

Vaš lekar treba da bude prvi izvor informacija o vašoj trudnoći i NMOSB. Pored toga, postoje grupe koje zastupaju pacijente sa NMOSB gde možete potražiti informacije od žena koje imaju iskustva sa NMOSB i trudnoćom. Vaš lekar može da vam pomogne da stupite u kontakt sa takvom grupom, koja je aktivna u oblasti u kojoj živite.

Izvor: Pregnancy and NMOSD | Pregnancy

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here