Često se dešava da MS izaziva kognitivne probleme, uključujući i funkciju sposobnosti pamćenja. Kako je MS hronično upalno stanje koje oštećuje zaštitni omotač mijelin oko nervnih vlakana, može dodatno uticati i na oštećenje samih nerava.

Kako MS utiče na pamćenje?

Kada su mijelin i nervi u vašem centralnom nervnom sistemu oštećeni, nastaju lezije. One remete kretanje neurosignala, što može izazvati fizičke i kognitivne simptome. Ako se lezije pojave na delovima mozga koji obrađuju sećanja, to može dovesti čak i do gubitka pamćenja. Gubitak pamćenja je jedna od najčešćih kognitivnih promena kod osoba koje imaju MS. Lezije na mozgu takođe mogu uticati i na druge kognitivne funkcije, poput pažnje, koncentracije i sposobnosti obrade informacija. Kognitivne promene se javljaju u proseku kod 34 % do 65% osoba koje imaju MS.

Da li MS ispoljava neke druge indirektne uticaje na sposobnost pamćenja?

MS može uticati na različite aspekte fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i na navike koje su deo vašeg načina života. Zauzvrat, ovo može indirektno da utiče na vaše pamćenje. Mnoge osobe sa MS imaju problema sa spavanjem. Loš kvalitet sna i umor mogu doprineti gubitku pamćenja, kao i drugim kognitivnim poteškoćama. MS takođe povećava rizik od anksioznosti i depresije. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se shvatilo na koji način ova veza zaista funkcioniše. Nepovezana zdravstvena stanja, faktori okruženja iz spoljašnje sredine, nedostatak određenih hranljivih materija, povrede glave ili druga stanja, kao i način života takođe mogu doprineti gubitku pamćenja.

Kako lekovi mogu uticati na pamćenje?

Danas su razvijene mnoge terapije koje modifikuju tok bolesti kako bi se usporilo napredovanje MS simptoma. Sprečavanjem rasta lezija na mozgu može se sprečiti ili odložiti gubitak pamćenja. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdilo kako lezije utiču na pamćenje. Neki simptomatski lekovi koji se koriste za druge vrste problema sa pamćenjem mogu ispoljiti pozitivan efekat na održavanje normalne kognitivne funkcije. Međutim, rezultati istraživanja na ovu temu su raznoliki. Ne postoji lek koji je odobrila Agencija za hranu i lekove za lečenje gubitka pamćenja kod MS oboljenja.

Kako da prepoznate da imate problem sposobnosti pamćenja?

Trebalo bi da znate da će MS pre uticati na sposobnost vašeg kratkoročnog nego dugoročnog pamćenja. Iako može vremenom da se pogorša, totalan gubitak pamćenja je redak. U nekim slučajevima vaš gubitak pamćenja može biti skoro neprimetan. Može se desiti da ga neki član vaše porodice uoči pre vas. Ipak, posavetujte se sa lekarom ukoliko primetite da:

  • imate problema da zapamtite nedavne događaje ili razgovore
  • zaboravljate gde ste ostavili ključeve od kola, telefon ili novčanik
  • zaboravljate da uzmete lek ili izvršite druge svakodnevne obaveze
  • zaboravljate kuda idete kada vozite ili hodate
  • imate problema da pronađete odgovarajuće reči za svakodnevne predmete

Koje korake možete preduzeti u kontroli gubitka pamćenja?

Ukoliko zapažate promene u pamćenju, zakažite pregled kod svog lekara. Kako bi doktor procenio vaše pamćenje, on može koristiti dostupne mogućnosti skeniranja da bi proverio lezije na vašem mozgu ili vas uputiti kod specijaliste na sveobuhvatnije testiranje. Da bi ustanovio moguće uzroke gubitka pamćenja, verovatno će vam postaviti pitanja o načinu života i medicinskoj istoriji. Da bi se ograničio gubitka pamćenja, doktor može da preporuči jedno ili više od sledećeg: vežbe pamćenja ili druge strategije kognitivne rehabilitacije, promene u rasporedu spavanja, vežbanja ili drugih navika, promene u režimu primene terapije, lekova ili suplemenata.

Savet je da uvek možete koristiti različite alate i tehnike za pamćenje, kako biste se izborili sa problemom smanjene sposobnosti pamćenja u svakodnevnom životu: koristite kalendar da beležite važne dogovore i druge obaveze, podesite alarm na pametnom telefonu (da biste se podsetili da uzmete lekove, odete na pregled ili završite druge obaveze), nosite svesku sa sobom ili koristite aplikaciju na pametnom telefonu da zapišete važne misli kojih želite kasnije da se setite.

Izvor: Multiple Sclerosis (MS) and Memory Loss: What’s the Link? (healthline.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here