multipla skleroza

Saznanje da imate multiplu sklerozu (MS) može da bude zastrašujuće za vas i vašu porodicu, posebno u početku. Iako nije lako, važno je da znate da niste usamljeni u borbi sa ovom bolešću jer sa njom širom sveta živi više od 2,3 miliona ljudi. Dobra vest je i da se danas većina simptoma MS-a može uspešno držati pod kontrolom.

Upravljanje simptomima MS-a postaje sve bolje iz godine u godinu zahvaljujući novoj terapiji i saznanjima“, ističe dr Entoni Reder, profesor neurologije na Univerzitetu u Čikagu.  

Ukoliko vam je tek dijagnostikovan MS, sledeći saveti američkog Nacionalnog društva za MS mogu vam pomoći da bolje upravljate bolešću i imate kvalitetniji život.

1. Naučite što je više moguće o MS-u

Postoji mnogo mitova i zabluda o MS-u, pa bez činjenica i tačnih informacija vaša dijagnoza može vam izgledati strašnije nego što zaista jeste. Zato je važno da se kod vašeg lekara informišete o bolesti i pitate sve što vas zanima. On vam može pomoći da bolje razumete bolest, da shvatite koje promene treba da uvedete u životu, zbog čega je važno da se zdravo hranite, imate fizičku aktivnost i da prestanete da pušite.
Takođe, možete da se učlanite i u neko društvo ili udruženje koje okuplja osobe sa MS-om, koje vam mogu pomoći savetima i iskustvom.   

2. Budite sigurni da je vaša MS dijagnoza tačna i konačna

Da bi neko dobio MS dijagnozu nekada prođe dosta vremena, delom zbog toga što moraju da se isključe uzroci i drugih neuroloških oboljenja, kao i sve druge moguće bolesti. MS se dijagnostikuje tako što se uradi detaljan pregled kod neurologa testovima kojima može da vidi pojedinačni neurološki ispad. Takođe, potrebno je izvršiti i pregled snimanjem mozga i kičmene moždine magnetnom rezonancom, analizu likvora tj. cerebrosinalne tečnosti i uraditi pregled određenih laboratorijskih analiza u krvi. Dijagnozu daje lekar na osnovu prikupljenih podataka kroz navedene analize i preglede.

3. Znajte da simptomi MS-a mogu da budu nepredvidivi

Ne postoje dve osobe koje imaju potpuno iste simptome MS-a, a vi možete s vremena na vreme da imate različite simptome, ističu stručnjaci američkog Nacionalnog društva za MS. Uobičajeni simptomi MS-a uključuju utrnulost ili peckanje, spastičnost, probleme sa vidom, poteškoće pri hodanju, slabost, nejasan govor, umor, disfunkciju bešike, kognitivne promene i još mnogo toga. Ali svi ovi simptomi mogu da budu nepredvidivi.

Tokom bolesti, neki simptomi MS-a će doći i nestati, dok drugi mogu biti dugotrajni“, kaže dr Reder.

4. Lečenje treba započeti što pre

Pošto se trajno neurološko oštećenje može dogoditi čak i u najranijim fazama MS-a, važno je započeti lečenje odmah po dobijanju dijagnoze. Tako se smanjuje šansa da bolest postane progresivna i usporava se napredovanje invaliditeta.

Od trenutka kad saznate za vašu MS dijagnozu važno je da imate poverenje u lekara koji vas leči, foto Freepik /pressfoto

5. Pratite svoje MS simptome

Vođenje evidencije o simptomima MS-a i o tome kako se osećate može vam pomoći da obavestite lekara o svom napretku. Uostalom tako ćete i sami imati najbolji uvid u tok bolesti, a ovakva evidencija posebno će značiti onima koji imaju problema sa pamćenjem.

6. Izbegavajte sve što može da vam pogorša stanje

„Određeni okidači, kao što su stres, nedostatak sna, infekcije i virusi mogu da izazovu privremeno pogoršanje simptoma MS-a i treba ih izbegavati“, savetuje dr Entoni Reder, profesor neurologije.

Takođe, izbegavajte alkohol jer koja čašica više uzrokuje lošu koordinaciju i nejasan govor, što će samo pogoršati postojeće simptome MS-a.

7. Pronađite pravog doktora za sebe

Od trenutka kad saznate dijagnozu prolazićete kroz razne faze. Biće tu i uspona i padova, ali je važno da imate poverenje u lekara koji vas leči. Za dobijanje preporuka o lekarima mogu vam pomoći društva i udruženja, koja pružaju podršku osobama sa MS-om. Prave informacije i sigurnost da ste u dobrim rukama doneće vam mir.

8. Razmotrite akupunkturu i meditaciju

Uz redovnu terapiju koju uzimate, možda ćete poželeti da razmotrite i neke alternativne tretmane. Na primer, meditacija i tehnike disanja mogu vam biti od velike pomoći kad vas sustigne slabost.

„U zavisnosti od oblika MS-a od pomoći može biti i akupunktura jer ublažava mišićnu napetost, bol i utrnulost. Nekoliko manjih studija pokazalo je i da može da pomogne kod umora i lošeg raspoloženja“, poručuju stručnjaci američkog Nacionalnog društva za MS.

9. Razmislite kome ćete reći za svoju MS dijagnozu

Kad dobiju MS dijagnozu jedno od pitanja koje obolele muči jeste kako to da podele sa porodicom, prijateljima i kolegama na poslu. Imajte u vidu, da vi odlučujete ko će to da zna i da niste u obavezi da svima pričate o tome. Zato izaberite da o bolesti pričate sa onima u koje imate poverenje i za koje mislite da će vam pružiti najveću podršku i pomoći vam dok ne naučite da živite sa bolešću.

Bićete zabrinuti i zbog posla i reakcije poslodavca, pa da biste sebi olakšali tu situaciju, prethodno se dobro informišite o svojim radnim pravima.

10. Ne odustajte

Depresija je jedan od najčešćih propratnih simptoma MS-a, prema američkom Nacionalnom društvu za MS. Ako se borite sa ovim problemom, ne zatvarajte se u svoja četiri zida i potražite stručnu pomoć. Razgovarajte sa ljudima koji isto kao vi imaju MS dijagnozu, podelite pitanja i strahove koji vas muče jer je razgovor sa sebi sličnima nekad najbolja terapija. Takođe, imajte u vidu da noviji tretmani mogu da uspore napredovanje bolesti, poboljšaju kvalitet života i pomognu u prevenciji invaliditeta.

Izvor: everydayhealth.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here