multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) mnogo je češća kod žena nego kod muškaraca, koji su nažalost skloniji agresivnijem napredovanju bolesti u poređenju sa damama. Kako muškarci žive i doživljavaju život sa MS-om, a kako žene, pokušali su da odgonetnu autori specijalizovanog sajta multiplesclerosis.net.

U anketi pod nazivom „MS u Americi 2019“, koju su sproveli putem interneta, učestvovalo je 4.965 žena i 939 muškaraca i svi su imali MS. Rezultati ankete pokazali su da su pogrešne dijagnoze česte u MS zajednici. Simptomi MS-a mogu da ukazuju na nekoliko drugih bolesti, pa do postavljanja ispravne dijagnoze u pojedinim slučajevima prođe i nekoliko godina. Anketa je otkrila da su žene češće dobijale pogrešnu dijagnozu – to je potvrdilo njih 43 odsto u poređenju sa 37 odsto muškaraca, koji su se takođe suočili sa ovim problemom.

Napredovanje MS-a  

Relapsno-remitentni oblik MS-a najčešći je i kod muškarca i žena. Međutim, žene imaju veću verovatnoću da nastave život sa ovim oblikom MS-a, za razliku od muškaraca kod kojih bolest češće poprima progresivni tok i prerasta u sekundarno-progresivni oblik.

Simptomi MS-a

I muškarci i žene svakodnevno imaju razne simptome MS-a, ali i tu postoje razlike. Rezultati ankete pokazali su da muškarci mnogo češće od žena imaju problem sa seksualnom disfunkcijom (58 odsto), slabošću mišića (77 odsto) i padom stopala (54 odsto).

I muškarci i žene svakodnevno imaju razne simptome MS-a, foto Freepik

Optimizam i pogled na budućnost

Život sa MS-om zna da bude vrlo izazovan, a prilagođavanje novim ograničenjima i promenama stila života nikome nije lako. Mnoge žene sa MS-om u anketi istakle su kako pokušavaju da pristupe svojoj novoj svakodnevici s nadom i optimizmom u bolje sutra. Čak 55 odsto žena ima optimističan pogled na budućnost i njihov život sa MS-om, a 41 odsto njih smatra da ih je bolest učinila jačom osobom.

MS i druge bolesti

MS je često samo vrh ledenog brega za one koji žive s više hroničnih zdravstvenih stanja. Anketa je pokazala da se migrene, hroničan bol, astma i fibromialgija češće pojavljuju kod dama sa MS-om u poređenju s muškarcima.

Iskrenost i podrška

Teško je opisati pravi uticaj MS-a na svakodnevni život obolelih i njihovih porodica. Mnogi od njih koji žive sa ovom bolešću izbegavaju da „opterećuju“ svoje najmilije stvarnošću i činjenicom kako se zaista osećaju. Ipak, muškarci koji su učestvovali u anketi bili su otvoreniji po pitanju svojih simptoma i teškoća u odnosu na žene. Oko 50 odsto njih izjasnilo se da dele i pričaju iskreno o simptomima sa kojima se bore svakodnevno sa svojim bližnjima, a 12 odsto njih se izjasnilo da nema problem da zatraži podršku porodice kad im zatreba.  

Izvor: multiplesclerosis.net

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here