multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) mogla bi da se javi kao posledica infekcije Epštajn-Barovim virusom (EBV), koji izaziva infektivnu mononukleozu, poznatu i kao „bolest poljupca“. Do ovog zaključka došli su naučnici sa Harvardskog univerziteta, koji su rezultate svoje nove studije koja govori o povezanosti MS i mononukleoze, objavili u časopisu „Science“.

„Bolest poljupca“ prenosi se pljuvačkom i manifestuje se umorom, groznicom, osipom i jako otečenim žlezdama, a istraživači veruju da bi Epštajn-Barov virus mogao da uspostavi latentnu doživotnu infekciju, koja može da bude jedan od glavnih uzroka razvoja MS.

Da bi utvrdili povezanost EBV-a i MS naučnici su sproveli studiju na 955 mladih odraslih osoba kojima je MS dijagnostikovana dok su aktivno služili vojsku. Analizirajući njihovo zdravstveno stanje tokom više godina pokazalo se da se u poređenju sa uzorcima 10 miliona vojnih pripadnika rizik od nastanka MS povećao 32 puta nakon zaraze EBV-om. Naučnici su istakli da nijedan od ostalih virusa nije povećao rizik od razvoja MS.

Infekcija EBV-om i razvoj MS događaju se u različito vreme, foto Freepik

Da li se MS može sprečiti zaustavljanjem EBV infekcije?

„Hipotezu po kojoj EBV utiče na razvoj MS naša naučna grupa istražuje već nekoliko godina, kao i ostale kolege naučnici u svetu, ali ovo je prva studija koja pruža uverljive dokaze o uzročno-posledičnoj vezi“, izjavio je dr Alberto Ašerio, jedan od autora studije i profesor epidemiologije i nutricionizma na Harvardu.

On je objasnio da je ovo veliki korak, jer ukazuje na to da se većina slučajeva MS može sprečiti zaustavljanjem EBV infekcije, a ciljana terapija protiv EBV-a mogla bi da rezultira otkrićem leka za MS. Međutim, sprečavanje EBV infekcije moglo bi da bude veoma teško, s obzirom na to da je virusom herpesa, čijoj grupi pripada i Epštajn-Barov virus, zaraženo čak 95 posto odrasle populacije.

„Infekcija EBV-om i razvoj MS događaju se u različito vreme jer se simptomi bolesti ne javljaju u najranijoj fazi. Trenutno nema načina kojim bi se efikasno sprečila EBV infekcija, ali razvoj vakcina protiv Epštajn-Barovog virusa mogao bi da ima važnu ulogu u borbi protiv MS. Vakcina protiv EBV-a ili razvoj antivirusnih lekova specifičnih za EBV mogli bi na kraju da spreče ili izleče MS“, objasnio je dr Ašerio.

Izvor: independent.co.uk

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here