Prof. dr Jelena Drulović
Youtube screenshot

Konačno imamo jaku šansu protiv kovida 19 – vakcinu, koja je donela mnogo pozitivnih stvari i nadu u povratak starih životnih navika. Više od million i po ljudi se vakcinisalo u Srbiji. Ipak, vakcinacija je neminovno donela i mnogo dilema, strahova i nedoumica od negativnih posledica koje vakcina može da izazove, do toga ko sme, ili da li sme da je primi. To se naročito odnosi na pacijente koji su oboleli od malignih, retkih ili autoimunih bolesti.

Iz tog razloga, Forum Pacijenata Srbije organizovao je drugu web konferenciju, na kojoj su pacijenti mogli da čuju savete lekara i postave pitanja. Jedna od učesnica web konferencije bila je i prof. dr Jelena Drulović, neurolog Instituta za neurologiju KC Srbije. Ona je govorila o situaciji tokom pandemije kada su u pitanju terapije kod osoba sa multiplom sklerozom, ali i o imunizaciji protiv korona virusa.

„Sigurno da nam je pandemija promenila živote, kako privatne tako i profesionalne. Pacijentima sa hroničnim oboljenjima naročito nije lako jer način kako su ranije dolazili do lekara drugačiji je u odnosu na sad. Kada govorimo o neurološkim bolestima, činjenica je da pacijenti ne mogu da dolaze na redovne kontrolne preglede. Mogu da nas kontaktiraju telefonom ili putem mejla, i ukoliko postoje pogoršanja bolesti, mi smo tu za njih da koordiniramo odgovarajuću terapiju”, rekla je prof. dr Jelena Drulović.

multipla skleroza, neuronet, jelena drulovic
Prof. dr Jelena Drulović (Photo: Pharmanetwork.rs)

„Kada je MS u pitanju, mi smo sada na sreću u neuporedivo boljoj situaciji zato što je RFZO uz podršku Ministarstva zdravlja odobrio da se svi lekovi, koji se primenjuju u svetu, sada primenjuju i kod nas. To se dogodilo baš prošle godine, kada nas je pogodila pandemija. Od kad su lekovi dostupni, sprovodimo terapije i ako bih išta izdvojila kao pozitivnu stvar u ovom trenutku, to bilo bi to”, dodala je.

Prof. dr Jelena Drulović je tokom razgovara pričala i o vakcinaciji i pokušala da razbije predrasude i strah pacijenata u smislu „uticaja“ vakcine na njihove osnovne bolesti, a sa ciljem da se pacijenti informišu i ohrabre na vakcinaciju.

„Mislim da u ovom momentu možemo da budemo zadovoljni kako se sprovodi vakcinacija u Srbiji. Kada su u pitanju neurološke i autoimunske bolesti, pokazano je da ne postoji povećan rizik od zaražavanja. Na sreću, nema dokaza ni da su ove osobe u riziku od razvijanja težih oblika oboljevanja. U svakom slučaju, hronična neurološka oboljenja su nešto što ne bi trebalo dodatno da se izlaže ozbiljnoj i teškoj infektivnoj bolesti. Naši pacijenti apsolutno treba da se vakcinišu”, istakla je doktorka koja se i sama vakcinisala.

Gost panela tokom web konferencije bio je i prof. dr Nemanja Damjanov, reumatolog, i zajednički zaključak ova dva istaknuta stručnjaka jeste da bi sve osobe koje to žele trebalo da se vakcinišu onom vakcinom koja im je u tom trenutku na raspolaganju. Podsetimo, i Ministarstvo zdravlja je u saopštenju istaklo da vakcine koje su dostupne u našoj zemlji nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multipla sklerozom.

Kompletnu web konferenciju Foruma Pacijenata Srbije možete pogledati klikom na link OVDE, a panel na kojem su učestvovali prof. dr Jelena Drulović i prof. dr Nemanja Damjanov počinje od 2:01:50.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here