Multiple skleroza
Unsplash.com

U prethodnom tekstu imali smo priliku da pročitamo ispovest pacijentkinje u kojoj je pričala o trenucima kada joj je dijagnostikovana multiple skleroza, brojnim pitanjima koja su se nizala, ali i podršci porodice. Sada, ona između ostalog govori o mogućnostima koje pruža terapija, strahu kako će na nju reagovati, kao i o vakcinaciji protiv koronavirusa.

„Kada sam u novembru 2019. godine saznala da će biti omogućena terapija i za primarno progresivnu multiplu sklerozu, bila sam jako uzbuđena. Za moj oblik bolesti dugo nije bilo leka, ni u svetu. Bila sam srećna, a opet i zabrinuta. Za primenu terapije treba ispuniti određene kriterijume, jer postoji mogućnost da mi neka druga, pridružena bolest onemogući primenu terapije, zato što bi to bilo kontraindikovano. Da li ću biti među tim pacijentima koji će dobiti novu, najsavremeniju i inovativnu terapiju? Iščekivanje je trajalo do početka oktobra 2020. godine, kada je usledio poziv sa Klinike za neurologiju.

Potvrđeno je da sam jedan od kandidata za terapiju i saopšteno mi je šta treba da uradim od laboratorijskih analiza. Mojoj sreći nije bilo kraja. Obavestila sam svoje najdraže ljude, nada je bila tu, a neizvesnost od ove neizlečive i bolesti nepouzdanog toka se smanjila. Rodila se nada da će bolovi minuti, spazam, neuralgije i blage pareze nestati.

Strah se premestio na drugu stranu, kako ću prihvatiti terapiju, kako ću reagovati. Bila sam uplašena, ovo je za mene jedina terapijska opcija i nisam smela ni da zamislim da je iz nekog razloga ne primim.

U novembru 2020. godine primila sam prvu dozu, a u decembru 2020. drugu. Nisam imala većih reakcija. Primena je bila vrlo jednostavna. Blaga pospanost i mučnina. Očekujem da će mi terapija pomoći da se bolest ne razvija, da nastala oštećenja mozga ostanu na onom nivou na kom su sada. U ovom trenutku osećam blago poboljšanje u smislu spazama i utrnulosti. Nadam se da će primenom svake sledeće biti sve bolje.

S obzirom na to da je u pitanju imunosupresivna terapija, a u svetlu ove nove kovid 19 pandemije trenutno sam dodatno zabrinuta. Dok mi je aplikovana terapija, doktori s Klinike za neurologiju su mi pružili pojašnjenja u vezi s vakcinacijom. I dalje imam brojne dileme oko vakcinacije, kao i mnogi drugi oboleli. Prvenstveno zbog tolike količine oprečnih vesti, dezinformacija.

Od prvog dana svoje bolesti rukovodim se informacijama koje dobijam od svog neurologa, Društva multiple skleroze Srbije ili Društva neurologa, o svim opasnostima, načinu ponašanja tokom kovida 19, tako da očekujem njihova uputstva i u vezi s vakcinom: koju primiti i da li primiti. Umorna sam od pitanja, ali treba biti strpljiv i sačekati”.

Izvor: Politika.rs

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here