Na osnovu svog sedmogodišnjeg iskustva sa MS, Danijela Popović Kenig izdvaja pet najvažnijih saveta za sve one koji dođu od lekara sa ovom dijagnozom. Šta i kako dalje?  

Vreme kad ste dobili dijagnozu uvek je pravo vreme. Zvuči vam čudno, jer će vam lekari reći da je bolje da se otkrije što pre. Ali nekad ste blagosloveni što dijagnozu dobijete u onim godinama kada to možete prihvatiti na pravi način i prihvatiti suživot sa njom. Jer ona je od tog dana podstanar vašeg tela i u neku ruku vaš doživotni partner. Naravno nikako nemojte da zapostavljate znake vrtoglavice, težeg oporavka od sezonskih virusa. Nije normalno ni da vas stalno nešto boli ili trne  i da živite na tabletama protiv bolova.  

Ne guglajte o svojoj bolesti. Nemojte pribeći samosažaljenju i kukanju, jer ono neće poboljšati vaše stanje. I ne tražite internet saborce i njihove tužne priče. Jer nema istih priča sa MS. Ona je kod svakog apsolutno individualna. I to je i dobra i loša vest. Zbog toga ste sam sebi najveća podrška i vaše najbliže okruženje koje razume „te dane“ kada ste nervozni i treba da odmorite.

Čuvajte se virusa. I kod MS-a se vraćamo na priču o imunitetu. Ne preporučujem jačanje imuniteta na silu, ali je zdrava ishrana uz što manje ugljenih hidrata najbolja preporuka uz uzimanje vitamina D. Za pravu kombinaciju suplemenata ili pojačane ishrane uvek konsultujte svog lekara, to nikako ne donosite na svoju ruku ili preporuku drugih pacijenata. Svaki oboleli od MS-a je slika za sebe. Osobe sa MS-om su osetljivije na obične prolazne viruse, pa je važna preporuka da se izbegavaju mesta sa velikom cirkulacijom ljudi posebno u zimskom periodu.  

Radite vežbe. I za telo i za um. Joga i pilates uz adekvatnu fizikalnu terapiju diže sposobnost vašeg tela i čini ga spremnijim kada dođe do manifestacije bolesti. Izuzetno je važno da vežbe shvatite kao do vaše dnevne rutine, jer vas one i mentalno jačaju. Meditacija i tehnike disanja mogu biti od velike pomoći kada vas sustigne slabost. U zavisnosti od vrste MS-a od velike pomoći mogu biti i homeopatija i akupunktura, jer mogu da ublaže stanja mišićne napetosti i blokade.

Razgovor sa sebi sličnima je najbolja terapija. Potpuno suprotno od foruma i internet ćaskanja,  razgovor uživo sa ljudima koji imaju slična stanja vašem, stvara osećaj poverenja i empatije, a razmena iskustava vam može otvoriti nove mogućnosti za borbu sa MS-om. Savetovalište u okviru Društva MS Srbija mi je pomoglo da spoznam šta mogu da očekujem,  kako da se pravilno ophodim prema MS, kako da budem najbolja verzija sebe u datom trenutku i najkorisnija svom bliskom okruženju.  Prijatelji su osim porodice takođe važna karika u tom lancu podrške. Ali oni prijatelji koji će znati da se postave prema vama, i da prepoznaju kada biste samo da ćutite, a kada vam treba šetnja i druženje.


OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here