„Gotovo svi MS simptomi su rezultat oštećenja koje ovo oboljenje nanosi centralnom nervnom sistemu. Oštećenja senzornih puteva u ovom veoma važnom sistemu, mogu dovesti do neuobičajenih senzacija u drugim delovima tela, uključujući kožu“, navodi dr Barbara Giser, specijalista za MS sa Pacifičkog instituta za neuronauku u Santa Monici u Kaliforniji, profesor emeritus Medicinskog fakulteta Dejvid Gefen na Državnom univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA).

Ove neuobičajene senzacije mogu da obuhvate osećaje poput utrnulosti, bockanja, bola i svraba, kao i mravinjanja, kapanja vode, vlažnosti, pritiska i vibracija u određenim delovima tela.

Međutim, ovi subjektivni osećaji koje osobe sa MS opisuju, nemaju nikakve veze sa kožom. One su posledica oštećenja delova centralnog nervnog sistema, koji primaju signale iz nerava zaduženih za senzacije na koži.

„Možete da imate osećaj da vas koža peče iako se niste opekli. Nervi zapravo šalju pogrešnu poruku“, objašnjava dr Barbara Giser.

Vrste bola na koži koje MS može izazvati

Većina osoba koje imaju MS doživljava parestezije (trnjenje ili mravinjanje) koje su neuobičajene, kao i privremene senzacije, kao što su utrnulost i bockanje, prema navodima Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar.

Među ostalim simptomima su hipostezije (potpuni gubitak osećaja na koži) i distezije (bolne senzacije koje se mogu javiti u predelu regija nogu, stopala, ruku i šaka), a koje se mogu ispoljavati u vidu pečenja, bockanja, probadanja, hladnoće, svraba ili elektrosenzacija, prema navođenju Nacionalnog društva za borbu protiv MS.

Terapije za bol na koži koje MS može izazvati

„Upotreba različitih vrsta medikamenata i terapija može da ublaži simptome na koži koje MS može izazvati. Među njima su: lekovi protiv epilepsije, koji deluju tako što blokiraju sposobnost nerava da prenose bolne senzacije, antidepresivi koji deluju tako što snižavaju razdražljivost nerava, flasteri koji sadrže anestetik za terapiju jakog bola u lokalizovanom delu tela, topikalne kreme sa kapsaicinom sirovinom koja potiče iz ljute paprike i  koja može izazvati privremeno pečenje ili probadanje na tretiranom mestu, ali koja vremenom može da blokira i bolne senzacije tako što zaustavlja ispuštanje neurotransmitera uključenog u prenošenje bola“, ističe dr Barbara Giser.

„Akupunktura, svesna pažnja, relaksacija ili kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) su preporuke koje takođe mogu pomoći u terapiji kod osoba koje imaju MS“, navodi dr Barbara Giser.

„Ukoliko ništa od ovakvih medikamenata ili terapija ne može da kontroliše ili ublaži tegobu, bol ili nelagodu na koži na adekvatan način koju izaziva MS, u vaš medicinski tim bi trebalo uključiti specijalistu za terapiju bola, kako bi vam ponudio druge metode i mogućnosti za ublažavanje MS simptoma“, zaključuje dr Barbara Giser.

Izvor: When Multiple Sclerosis Causes Skin Symptoms (everydayhealth.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here