„Iako je MS neurološko oboljenje koje utiče na nervni sistem, ono takođe može uticati i na zdravlje kostiju na nekoliko različitih načina.

Tačno je da kukovi ne vole sedenje, a to zapravo nijednoj našoj kosti ne odgovara, kako mi je rekao fizioterapeut na nedavnom tretmanu. On mi je i pomagao da se oporavim od niza padova.

Pričali smo o strategijama rehabilitacije koje najbolje odgovaraju mom oporavku, ali koje se ujedno i uklapaju u ograničenja koja je MS unela u moj život“, navodi Trevis Glison.

„Odlučili smo se za kurs vežbi u bazenu. Blagi otpor vode i korišćenje prirodnog plutanja tela za smanjenje opterećenja zglobova bi trebalo da bude odličan izbor za postepeno jačanje oslabljenih delova tela.

Ono što mi se urezalo u pamćenje je komentar fizioterapeuta na temu zdravlja kostiju“, objašnjava Trevis Glison.

„To je tema koje sam svestan u sopstvenom slučaju, jer je operacija zamene kuka pre petnaestak godina zbog stanja koje se zove avaskularna nekroza (odumiranje tkiva kostiju zbog nedovoljnog snabdevanja krvlju), bila posledica upotrebe velikih doza kortikosteroida u borbi sa MS u prvim godinama moje dijagnoze. Ali, znam i da druge osobe sa MS, imaju problema sa kretanjem“, naglašava Trevis Glison.

Visok rizik od osteopenije i osteoporoze

„Izgleda da je zdravlje kostiju mnogo veći problem za osobe koje imaju MS, nego što sam toga bio svestan. Jedan članak u časopisu Brain & Life govori konkretno o ovoj temi i prema rečima autora, nisam jedini koji je bio pomalo iznenađen.

Čini se da su osobe sa MS pod velikim rizikom od osteoporoze i osteopenije. Osteopenija se odnosi na gustinu kostiju koja je manja od normalne, ali koja je nedovoljno manja od prihvatljivih vrednosti da bi bila klasifikovana kao osteoporoza.

U knjizi Complementary and Alternative Medicine and Multiple Sclerosis neurologa Alena S. Bolinga sam otkrio da je vitamin D koji mnogi od nas uzimaju za imunski sistem povezan sa zdravljem kostiju, jer pomaže da organizam pravilno apsorbuje kalcijum, osnovni element našeg skeletnog sistema.

Nizak nivo vitamina D može doprineti osteoporozi, što je još jedan dobar razlog da proverite svoj nivo vitamina D. Takođe je poznato da vežbanje, posebno ono sa opterećenjem, doprinosi dobrom zdravlju kostiju. Osobe sa MS često imaju problema sa kretanjem i snagom, što otežava održavanje ili poboljšanje zdravlja naših kostiju. I kao da to nije dovoljno, upotreba nekih lekova (kortikosteroida, na primer) takođe može izazvati smanjenje gustine kostiju. Kada tome dodate da „kosti ne vole sedenje“, izgleda da nam je zdravlje kostiju ugroženo“, naglašava Trevis Glison.

Kako možemo da unapredimo zdravlje naših kostiju?

„Svi možemo da povećamo unos namirnica bogatih kalcijumom, kao što je riba sa kostima u konzervi (sardine, skuša i losos), tamnozeleno lisnato povrće (kelj, raštan i brokoli), obogaćene cerealije za doručak, napici obogaćeni kalcijumom i orašasti plodovi.

Za one koji iz bilo kog razloga ne ograničavaju unos mlečnih proizvoda, tri do četiri porcije mogu da daju oko 1200 miligrama kalcijuma, pri čemu je jedna porcija jednaka 1 šolji mleka, jogurta ili oko 40 grama tvrdog sira. Ipak, trebalo bi i da se obratimo svom medicinskom timu i zatražimo skeniranje mineralne gustine kostiju“, ističe Trevis Glison.

Izgleda da je sveobuhvatan pristup najbolji

„Srećan sam što mogu da kažem da su rendgenski snimci mojih kostiju nakon padova pokazali da imam jake i zdrave kosti, čak i tamo gde je u prošlosti postojala izvesna zabrinutost.

To pripisujem suplementima (kalcijum, vitamin D, glukozamin i hondroitin), zdravoj ishrani i trudu da većinu dana izađem u dobru šetnju. Nedostatak šetnji za jačanje kostiju nakon povreda me je naveo da shvatim važnost sveobuhvatnog pristupa MS oboljenju i ukupnom zdravlju.

Vodite računa o svojim kostima i one će voditi računa o vama. Stvar je u tome što bi zbog MS trebalo više da vodimo računa o njima, a to ponekad deluje malo teže“, naglašava Trevis Glison.

Izvor: How MS Affects Bone Health, and What You Can Do About It (everydayhealth.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here