Priprema i organizacija mogu da umanje strah

MS pogađa osobe u najproduktivnijoj životnoj dobi i zato rađanje i briga o detetu izazivaju veliku zabrinutost. Simptomi MS kao što su umor, obamrlost, spasticitet i mišićna slabost mogu da izazovu strah kad je u pitanju briga o detetu. Međutim, uz neke savete i prilagođavanja, to može da bude bezbedno i predivno životno iskustvo.

Briga o novorođenim bebama može da bude stresna i teška čak i za najzdravije i najpokretljivije roditelje. Kada tome dodate simptome uobičajene za MS, izvori stresa se višestruko uvećavaju. Na primer, 90 odsto osoba sa MS oseća umor i imaju dva do tri puta veće šanse za poremećaj sna. Međutim, novorođene bebe zahtevaju hranjenje na svaka dva do tri sata u prvim mesecima života, što doprinosi lošem kvalitetu sna i umoru kod roditelja. Nedostatak sna takođe uzrokuje umor i stvara veći rizik od problema sa pokretljivošću.

Osobe koje imaju MS često imaju problem sa hodanjem i korišćenjem pomoćnih sprava, što otežava držanje bebe u naručju. To može da dovede do nebezbednih situacija, kako za roditelja tako i za bebu, ako već postoji problem sa padovima i saplitanjem. Svi ovi problemi mogu da deluju nepremostivo, ali postoje praktična rešenja koja mogu znatno olakšati život sa novorođenčetom.

Pre nego što beba stigne

• Planirajte dan kada porodica i prijatelji mogu da dođu da vam pomognu u pripremi različitih vrsta jela. Ovo štedi vreme i energiju i garantuje da ćete se pravilno hraniti da biste bili zdravi i smanjili umor.
• Napravite zalihe u kući pre nego što beba stigne. Papirni proizvodi će smanjiti potrebu da stojite i perete sudove u prvih nekoliko meseci. Vodite računa da imate dovoljno proizvoda za higijenu bebe kako biste izbegli odlazak u prodavnicu u poslednjem trenutku.

• Ako je moguće, neka vaš partner bude kod kuće sa vama u prvih nekoliko nedelja po rođenju bebe. Uspostavite sistem podrške komšija ili porodice koje možete da pozovite ako ste preumorni da biste bezbedno brinuli o bebi.

  • Pokušajte da postavite opremu za bebu pre nego što vam zatreba. Postavljanje kreveca ili ljuljaške može da bude naporno samo po sebi, čak i bez bebe koja plače.

Saveti za savladavanje umora i zdrav san

• Stara izreka da „spavate kad beba spava“ zaista važi. Novorođenčad spava u kratkim intervalima, ali ukupno čak 18 sati dnevno. Kad beba spava, iskoristite to vreme da i vi nadoknadite san. Čak i dremka od sat do dva može da poboljša razmišljanje i raspoloženje, što umanjuje stres i pomaže da se izborite sa obavezama.

• Vodite računa da se vi i partner smenjujete ili napravite raspored noćnog hranjenja. Neka se vaš partner budi sa bebom od 9 uveče do 2 ujutro, a vi od 2 do 7 ujutro. Izbacite hranjenje tokom cele noći. Ako dojite, neka vam partner donese bebu u krevet i probajte da je dojite dok ležite.

• Trudite se da vam kolevka bude blizu tako da ne morate da ustajete i hodate po mračnoj sobi i rizikujete da padnete.

• Ako stajanje izaziva umor, koristite stolicu pored stola za presvlačenje tako da možete da sedite dok menjate pelene. Prenosive kolevke često imaju sto za presvlačenje kao dodatak koji je obično niži, što olakšava ovaj proces.

Saveti za lakšu pokretljivost

• Probajte da koristite povez ili nosilicu za bebe kada ste u kolicima da bi vam ruke i šake bile slobodne i da možete sa smanjite zamor mišića od držanja bebe.

• Kada podižete bebu iz kolevke, ljuljaške ili sedišta za kola, probajte da savijete kolena umesto kukove da biste izbegli povredu leđa.

• Planirajte šetnje rano ujutro ili kasno uveče sa bebom, da biste izbegli pregrevanje i preterani umor.

Saveti za bolju memoriju i organizaciju

• Aplikacije na pametnim telefonima vam mogu pomoći da pratite raspored hranjenja, menjanja pelena, lekova, spavanja i pregleda kod lekara. Uskladite ih sa telefonom svog partera kako biste oboje imali isti raspored.

• Isprobajte torbu sa pelenama u obliku ranca. To će vam popraviti držanje i smanjiti rizik od padanja na stranu zbog teške torbe. Takođe će vam ruke biti slobodne da možete da držite bebu.

Ako imate još pitanja u vezi sa sposobnošću da brinete o svojoj bebi, potražite fizikalnog ili radnog terapeuta koji je specijalizovan za osobe sa MS, a koji će vam pomoći oko strategije očuvanja energije i pokretljivosti. On vam može pomoći da napravite plan, procenite potrebe za pokretljivošću i ojačate izdržljivost pre nego što stigne beba.

Izvor:

Autorka: Robin Valenila

Multiple Sclerosis Foundation – Caring for a Newborn When You Have MS (msfocusmagazine.org)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here