Mnogi od nas misle da umeju da prepoznaju infekciju urinarnog trakta, zar ne? Ipak, MS često ume da nas uhvati nespremnim. Svakako postoji veća mogućnost da dobijete infekciju urinarnog trakta ako imate MS, ali se može desiti da nemate najčešće simptome ove infekcije. Možda već imate probleme sa bešikom zbog MS, pa neki simptomi mogu da prođu neopaženo.

Ukoliko se ne leči, urinarna infekcija može da postane ozbiljan zdravstveni problem. Takođe, može da pogorša MS i dovede do boravka u bolnici i zastrašujućih komplikacija kao što je sepsa.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju?

Kad je reč o infekciji urinarnog trakta, mislimo na simptome među kojima su: mnogo češće mokrenje, hitnija potreba za mokrenjem, bol ili nelagoda prilikom mokrenja, inkontinencija, bol u donjem delu stomaka ili leđa, povišena temperatura, drhtavica i krv u urinu.

Ovo su bitni simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju, ali je korisno imati i informacije o mogućim dodatnim simptomima koji se mogu razviti ako imate MS: nelagoda u stomaku ili leđima, zbunjenost, smanjen apetit, manjak energije, osećaj da bešika nije ispražnjena, zamućen urin, urin neprijatnog mirisa ili urin koji je promenio boju.

Urinarna infekcija ponekad može da izazove neobične promene ponašanja

Može se desiti da postanete uznemireni i zbunjeni, čak i do tačke delirijuma. To znači da verovatno nećete moći da prepoznate simptome urinarne infekcije, kada se suočite sa ovim stepenom zbunjenosti. Za pravovremenu dijagnozu su u tom slučaju od ključnog značaja vaši najbliži.

Šta ako nemam nikakve uobičajene simptome infekcije urinarnog trakta?

To i dalje može da bude urinarna infekcija. Imajte na umu da ona može da pogorša vaš MS bez ikakvog očiglednog razloga i bez mnogih simptoma koji su ovde nabrojani. Zato se obavezno obratite svom lekaru, ukoliko se ne osećate dobro.

Mislim da imam urinarnu infekciju?

Ukoliko samo posumnjate da imate urinarnu infekciju, ne odlažite. Odmah pozovite svog izabranog lekara, jer brzo lečenje ove infekcije može da vas spase od odlaska u bolnicu. U zavisnosti od simptoma i okolnosti, vaš doktor će vam verovatno tražiti uzorak urina za testiranje. Urinarna infekcija se leči antibioticima i do poboljšanja dolazi za par dana. Ako se osećate gore ili ne vidite boljitak, opet se obratite lekaru.

Kako negovatelji mogu da pomognu?

Ako vas drugi neguju, vrlo je verovatno da će vaši najbliži i najdraži prvi primetiti znake upozorenja. Ove infekcije se pojavljuju iznenada, mogu naglo da se pogoršaju i budu iritirajuće. Zato vredi da izdvojite vreme da se upoznate sa ovom vrstom infekcije i načinima njenog sprečavanja. Tako ćete biti spremni za neočekivano i moći da prevenirate neke od ozbiljnijih komplikacija.

Izvor: How to spot a UTI | MS Trust

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here