NMOSB može da utiče na vid, mišiće i na emocije osobe. Ponekad dovodi do trajnih simptoma ili invaliditeta. Ali određena pomagala, promene u načinu života i terapije mogu da pomognu kako bi se sa NMOSB živelo lakše.

Život sa problemima sa vidom

NMOSB, uglavnom utiče na kičmenu moždinu i optičke nerve. Optički nervi prenose poruke od očiju do mozga. Oštećenje usled NMOSB može da izazove zdravstvene probleme: bol u očima, zamagljen vid, probleme da se vide boje u mraku ili na jakom svetlu, ali i gubitak vida. Problemi sa vidom mogu da se smanje nakon što prođe NMOSB napad, da se pojavljuju i nestaju ili da budu stalni. Ponekad utiču na sposobnost vožnje.

Neke terapije za NMOSB takođe mogu da pomognu da se smanji ili zaustavi gubitak vida. Takođe od pomoći mogu biti: alati i tehnologija, od kuhinjskih pomagala koja vas obaveštavaju kad lonac sa vodom počne da vri do aplikacija koje vaš pametni telefon pretvaraju u lupu za uveličavanje. Većina pametnih telefona i tableta vam omogućava da podesite ekran tako da reči budu u beloj, a pozadina u crnoj boji. To vam može olakšati čitanje. Tehnologija aktiviranja glasom takođe može da pomogne kod mnogih zadataka. Radni terapeuti koji su specijalizovani za probleme sa vidom vas mogu naučiti kako da najbolje koristite vid koji imate. Takođe će vas naučiti da koristite uređaje za osobe sa problemima sa vidom.

Uticaj na emocije

Normalno je da se osećate tužno i beznadežno kad imate NMOSB. Ako ova osećanja utiču na vaš svakodnevni život, možda ste u depresiji. Ukoliko smatrate da ste depresivni, konsultujte se sa svojim lekarom. Stručni saveti Vašeg lekara i medikamenti, obično mogu da ublaže simptome depresije, naročito ukoliko ih kombinujete.

Upravljanjem slabošću

Napadi NMOSB mogu da dovedu do slabosti, utrnulosti ili paralize ruku i nogu. Zato vam je ponekad teže da hodate, radite ili obavljate svakodnevne aktivnosti. Terapeuti mogu da vas nauče kako da koristite pomagala kao što su štap ili hodalica. Takođe mogu da osmisle personalizovane programe fizikalne terapije da biste ojačali i stabilizovali delove tela koji su slabi.

Problemi sa inkontinencijom

Kad NMOSB ošteti kičmenu moždinu, može uticati na funkciju creva i bešike. Često dolazi do opstipacije. Simptomi se mogu ublažiti ukoliko: unosite hranu bogatu vlaknima, izbegavate kofein i kiselu hranu kao što su citrusi i paradajz, pijete mnogo vode i redovno vežbate.

Kako se izboriti sa umorom

Osobe koje imaju NMOSB mogu da osećaju umor iz nekoliko razloga. Samo ovo stanje je teško za organizam. Neki lekovi vas čine umornim. Bol ili problemi sa crevima i bešikom takođe mogu da vas spreče da dobro spavate. Usporite. Odredite prioritetne obaveze koje bi trebalo da ispunite u toku dana i krenite od najvažnijih. Recite šefu, kolegama i porodici kada se osećate umorno. To vam pomaže da prilagodite očekivanja, a njima omogućava da vam pomognu. Spavajte dovoljno. Konsultujte se sa lekarom ako imate problema sa spavanjem. Pravite pauze za odmor tokom dana kada su vam potrebne. Obezbedite pomoć kod kućnih poslova kao što su kuvanje, spremanje i pranje veša.

Nervno oštećenje usled NMOSB može da dovede do bola u vidu žarenja, peckanja ili utrnulosti.  Doktori ovo nazivaju „neuropatski bol“. Postoji više lekova za ovu vrstu bola. Vi i vaš doktor možete da isprobate nekoliko, da biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Izvor: Living With Neuromyelitis Optica (webmd.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here