Osobe skoje imaju MS trebalo bi da uvedu dodatne mere prevencije i zaštite kako bi sprečile nastanak gripa. Ove mere podrazumevaju izbegavanje osoba koje su bolesne i primenu sezonske vakcine protiv gripa.

Grip i MS

Američki Nacionalni institut za hranu i poljoprivredu objašnjava da kod osoba sa MS infekcija gornjih respiratornih organa može da pokrene niz imunoloških reakcija koje mogu dovesti do relapsa. Međutim, tačan mehanizam na koji infekcije gornjih respiratornih organa mogu da izazovu relapse nije jasan.

Neki stručnjaci kažu da povišena telesna temperatura može da pogorša MS simptome. Međutim, za razliku od stvarnog relapsa, ovi novi ili pogoršani simptomi obično ne traju duže od 24 sata. Najčešće nestaju kada se temperatura vrati u normalu. Doktori ovo nazivaju pseudopogoršanje.

Ipak, što osoba duže ima grip, to je veća verovatnoća da će doživeti MS relaps. Zato je obično najbolje lečiti grip lekovima za spuštanje temperature i lekovima protiv virusa što je pre moguće.

Prevencija

Nije uvek moguće izbeći grip, ali je za osobu koja ima MS, najbolje da preduzme mere zaštite kako ga ne bi dobila. Pored primanja vakcine protiv gripa, postoji nekoliko stvari koje osoba može da uradi, da bi smanjila izloženost i verovatnoću da dobije grip.

Saveti za prevenciju gripa

Prema rečima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), osoba može da preduzme sledeće korake da bi sprečila da oboli od gripa: ako ste bolesni, nemojte ići na posao, izbegavajte kontakt sa ljudima koji su bolesni, redovno perite ruke sapunom i dezinfekcionim sredstvom, pokrijte usta i nos kad kijate, primenjujte higijenske mere i vodite računa o čišćenju i dezinfekciji površina u kući, izbegavajte dodirivanje nosa, usta i očiju.

Da li postoje neki posebni faktori rizika?

Prema jednoj nedavnoj studiji, osobe koje imaju MS su pod većim rizikom od infekcije nego opšta populacija. Pored toga, steroidi koje lekari daju za lečenje relapsa mogu da oslabe imunski sistem. Zato je još važnije za osobe sa MS, da preduzmu mere zaštite kako bi izbegle da se razbole. Prema jednom istraživanju iz 2015. godine, većina osoba sa MS ima infekcije gornjih respiratornih organa dva puta godišnje. Kada do njih dođe, osoba ima duplo veće šanse da doživi MS relaps.

Šta se dešava ako dobijete grip?

Na prvi znak simptoma koji liče na grip, osoba bi trebalo da se konsultuje sa lekarom. On može da propiše lekove koji će pomoći da grip taje kraće ili da se barem lakše kontrolišu simptomi. Osobe sa MS takođe bi trebalo da ne idu na posao ili u školu i da otkažu sve obaveze da bi se što više odmarale.

Pored toga, preporučuje se unos velike količine vode, biljnog čaja ili drugih tečnosti bez šećera, kao i upotrebu sprejeva za nos i kapi za oči za kontrolu simptoma.

Terapija

Pre nego što se počne sa bilo kakvom terapijom, važno je da doktor uspostavi tačnu dijagnozu zdravstvenog stanja. Jaka prehlada ponekad ima mnogo sličnih simptoma kao grip. Lekaru bi trebalo da se obratite ukoliko imate sledeće simptome: povraćanje, bol u mišićima, mučninu, drhtavicu, temperaturu iznad 38.9 °C, znojenje i otežano disanje. Osobe sa MS, trebalo bi da vode računa da doktor zna sve o lekovima koje trenutno uzimaju, pre nego što propišu bilo kakvu terapiju protiv gripa.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/multiple-sclerosis-and-the-flu-risk-factors-and-more#flu-prevention

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here