život sa MS

Ljudi koji žive sa multiplom sklerozom (MS) često su veoma osetljivi na toplotu. Povišena telesna toplota izazvana spoljnom temperaturom ili naporom može da izazove pogoršanje pojedinih MS simptoma.

U internacionalnoj anketi, sprovedenoj na jednom sajtu, od 2.529 pacijenata sa MS, koji su učestvovali u anketi, 70 odsto njih izjavilo je da su visoke temperature pogoršale njihovu MS, piše specijalizovani zdravstveni portal „HealthCentral“. Sa druge strane, u studiji koja je uključivala 256 pacijenata sa MS, 58 odsto njih je prijavilo osetljivost na toplotu. Analiza je otkrila da osetljivost na toplotu prouzrokuje umor, ali i poteškoće u koncentraciji i češći odlazak u toalet.

Ovo privremeno pogoršanje MS simptoma zbog povećanja telesne temperature poznato je kao Uthofov fenomen i pseudo-egzacerbacija. Kada se vaša telesna temperatura vrati u normalu, simptomi se uglavnom povlače, pa to nije pravi relaps vaše MS.

Problemi sa regulacijom telesne temperature

Osim osetljivosti na toplotu i Uthofovog fenomena, pacijenti sa MS mogu da imaju poteškoća sa regulacijom svoje telesne temperature zbog poremećene neuronske kontrole pojedinih endokrinih funkcija.

Tako hipotermija predstavlja stanje u kom je temperatura organizma niža od 35°C i otkrivena je kod malog broja osoba sa MS. Za njih ovo stanje može biti zabrinjavajuće onda kad ozbiljne infekcije mogu biti maskirane zbog odsustva tipičnog odgovora na groznicu.

Znojenje kod osoba sa MS

Kada nam je vruće, naša tela pokušavaju da održe normalnu telesnu temperaturu znojenjem i povećanjem dotoka krvi u kožu. Međutim, osobe sa MS se možda neće toliko znojiti zbog oštećenih nerava koji kontrolišu normalne termoregulacione reakcije. Zato mogu doživeti veće povećanje dotoka krvi u kožu koje se javlja kao kompenzacija za poremećeni proces znojenja.

život sa MS
Foto Freepik / atlascompany

Osetljivost na hladnoću i MS

Ipak, pojedine osobe koje žive sa MS mogu biti osetljivije na niske temperature nego na toplotu. Njihovi simptomi se pogoršavaju kad dođe hladnije vreme, pa ako je to slučaj sa vama, važno je da pokušate da održavate normalnu telesnu temperaturu, ali bez pregrejavanja. U tome vam može pomoći slojevito oblačenje i nošenje rukavica i grejača za zglobove, posebno ako imate tzv. Rejnoov fenomen.

Šta je Rejnoov fenomen?

Rejnoov fenomen ili sindrom je stanje koje karakteriše promena boje na prstima ruku i/ili nogu nakon izlaganja promenama temperature. Promena boje na prstima, koja može da varira od ljubičaste do bele, obično je izazvana abnormalnim grčenjem krvnih sudova koje smanjuje dotok krvi u prste ruku ili nogu.

Inače, Rejnoov sindrom obično se povezuje sa bolestima vezivnog tkiva, kao što su reumatoidni artritis ili skleroderma.

Izvor: healthcentral.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here