MS pad stopala

Rejčel Kuper živi u Londonu i na svom blogu „Falling and Laughing“ opisuje kako izgleda život sa multiplom sklerozom (MS), koja joj je dijagnostikovana 2015. Godinama pre toga Rejčel je osećala nestabilnost dok je hodala, pa je često padala i šalila se da bi mogla da se saplete čak i o vazduh.

Te faze u njenom životu počele su nakon rođenja drugog deteta 2012. godine. Tada je primetila da joj, ako hoda duže od 20 minuta, leva noga postaje neverovatno slaba i nesigurna. Kako se to često dešavalo, u jednom trenutku rešila je da poseti lekara i na kraju joj je otkrivena MS.

„Sada znam da se to što sam doživljavala zove „pad stopala“. To znači da ne podižete pravilno prednji deo stopala dok hodate usled čega se prsti na nogama vuku po zemlji. Tako hodanje postaje zamornije jer morate da uložite više napora da biste podigli celu nogu i napravili korak“, objašnjava Rejčel (za više informacija o padu stopala u MS pročitajte u našem tekstu Pad stopala).

Fizioterapeutske vežbe za pad stopala

Pre nego što joj je ustanovljen MS, Rejčel je mislila da je njen problem sa nogom kratkotrajan. Pravi šok je usledio kad je saznala da je to posledica nepovratnog oštećenja, koje može da nastavi da se pogoršava. Ipak, najviše je brinulo do kog stepena će njena nezavisnost biti ugrožena ako ne bude bila pokretna kao ranije. Tu zabrinutost povećale su situacije u kojima je nekoliko puta nezgodno pala i završila u bolnici, pa je kasnije pomalo počela da se i plaši hodanja.

Nakon toga lekari su je uputili kod neurofizioterapeuta, koji joj je pokazao koje vežbe istezanja treba da radi. To joj je jako pomoglo, a saznala je i da postoje pomagala koja pomažu kod pada stopala. Jedno od njih je podizač stopala, koji se pričvršćuje oko članka i kači za pertle, tako da vuče stopalo naviše.

„Imala sam sreću da dobijem na korišćenje i uređaj za funkcionalnu električnu stimulaciju (FES). To je mala kutija koju čine dva dela. Jedan deo se povezuje sa prekidačem koji nosim u cipeli, a drugi se pričvršćuje za elektrode na gornjem delu lista. Kada podignem stopalo, prekidač u cipeli to registruje i šalje signal do kutije. Ona potom šalje struju do elektroda koje stimulišu mišić u mom listu da podigne prste na nozi“, objašnjava Rejčel.

Moja nezavisnost se vratila

Otkriva i da je počela da koristi štap za hodanje, koji joj pomaže kod održavanja ravnoteže. Trebalo joj je malo vremena da se navikne na njega i u početku je sve to uticalo na njeno samopouzdanje, ali korišćenje podizača stopala u kombinaciji sa FES uređajem doprineli su da joj se vrati njena nezavisnost.

Moj pad stopala je veoma iritantan, ali sam otkrila da postoje načini da se borim sa njim, tako da sada nema preveliki uticaj na moj život“, ističe Rejčel na kraju.

Izvor: mssociety.org.uk

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here