žive sa MS

S vremena na vreme svima je potrebno da skrenu pažnju od stvarnog života i svakodnevnih briga. Pronalaženje zabavnog hobija koji će vam okupirati misli može pomoći da u trenu popravite raspoloženje i da pritom uživate u nečemu što volite. Zato razmislite i pronađite aktivnost koja prija vašoj duši i telu, a ako ne znate šta bi to moglo da bude, članovi zajednice „MS Society“ iz Londona otkrivaju u kojim aktivnostima su oni pronašli zabavu, koja im pomaže u životu sa multiplom sklerozom (MS). Možda vas njihovi predlozi mogu inspirisati.

Muzika i sviranje instrumenta

Ako ste ikada osetili dobre vibracije koje šalju zvuci muzike benda „Beach Boys“ ili ste pustili suzu na pesme u izvođenju Adel, onda znate kako muzika može da utiče na vaše emocije. Učenje sviranja nekog instrumenta pomoći će vam da obuzdate te emocije i pružiće vam sjajan osećaj lične satisfakcije.
Mark Untank, koji živi sa MS, počeo je da svira gitaru nakon što je MS počela da ograničava pokrete njegove leve ruke.
„Sam sam naučio da sviram akorde uz pomoć saveta i instrukcija koje sam pronašao na internetu. Trebalo mi je dva-tri meseca za to, ali postepeno, kako je vreme prolazilo, rasla je i snaga u mojim prstima. Mogućnost da sviram uz omiljenu pesmu daje mi takav osećaj zadovoljstva i to je moj način da se borim protiv MS.“

Crtanje

Koji vam je bio omiljeni predmet u školi? Ako ste voleli umetnost ili dizajn, zašto ne biste ponovo otkrili svoju kreativnu stranu.
Majk Simpson je odlučio da postane član jedne umetničke grupe nakon što je MS počela da ostavlja posledice na njegovo mentalno i fizičko zdravlje.
„Promenio sam se. Od jednog srećnog čoveka postao sam odjednom razdražljiv i tužan. U umetnosti sam našao spas. Ona mi omogućava da crtam svoje emocije i tako se istovremeno oslobađam negativnih osećanja. Kada imam loš dan, kao da ostavljam sve to u delima koje stvaram i to mi mnogo pomaže da opet osetim životnu radost.“

Pisanje

Ne morate da budete preterano vešti sa rečima i izražavanjem da bi vam bilo bolje od stavljanja osećanja na papir. Vođenje dnevnika, pisanje blogova i poezije su načini da se izrazite i oslobodite svega onoga što vas tišti.
Blogerka En Braun, koja živi sa MS, kaže da joj pisanje daje snagu.
To me oslobađa od stresa i frustracije kad god nešto ne mogu da uradim i od tuge zbog onoga što je moglo da bude. U tim situacijama samo to prenesem na papir i odmah mi bude bolje jer imam osećaj kao da mi nestane iz glave.“

Baštovanstvo

Više studija pokazalo je da baštovanstvo oslobađa od stresa i povećava optimizam. Šana Pezaro, članica londonske zajednice „MS Society“, osetila je to na svojoj koži.
„Kad imam posebno težak dan sa svojom MS, bašta mi pruža mir i smirenost. Čak i kad se osećam toliko loše, još uvek mogu da izađem napolje. Gledam kako napreduju moje biljke i cveće i to mi automatski popravi raspoloženje.“

Izvor: mssociety.org.uk

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here