Dijagnoza MS se obično uspostavlja u godinama kada je seksualna aktivnost osobe na vrhuncu i veoma je važna za već postojeće ali i nove veze. Dijagnoza MS može da iznedri mnoštvo pitanja za osobe koje žive sa ovim oboljenjem.

Dobra vest jeste da postoje strategije koje mogu da pomognu sa svim nedoumicama i problemima koji se pojavljuju. I dok su za mnoge pitanja u vezi sa MS i seksualnim životom veoma važna, za veliki broj osoba ova tema je tabu pa im je neprijatno da o tome govore sa svojim lekarom, voljenom osobom ili prijateljem.

Seksualni problemi mogu da se podele u tri kategorije:

  1. Prva vrsta problema sa seksom koju ljudi sa MS mogu da iskuse su problemi koji nastaju zbog oštećenja centralnog nervnog sistema. Lezije mogu da imaju negativan uticaj na želju za seksom i da izazovu senzorne promene. Kod žena može da dođe do umanjene vaginalne lubrikacije i mogu imati poteškoća sa doživljavanjem orgazma. Kod muškaraca, senzorne promene mogu da utiču na održavanje erekcije, ali i da onemoguće ejakulaciju.
  2. Druga vrsta seksualnih problema nastaje kao uzrok simptoma MS. Problemi sa bešikom i crevima mogu da izazovu neprijatnosti tokom seksa, pa oboleli od MS može u potpunosti da izbegava seksualne odnose iz straha kako bi izbegli moguće neprijatnosti. Spastičnost, tremor i umor mogu da izazovu drhtanje i zbog njih neki seksualni položaji mogu da budu neudobni, pa čak i bolni. Senzorne promene i bolovi mogu da umanje seksualno zadovoljstvo. Umor i kognitivni problem mogu da izazovu smanjenje želje. Nuspojave nekih lekova mogu direktno da utiču na seksualni učinak i želju.
  3. Treća vrsta seksualnih problema nastaje zbog emotivnih aspekata MS – psihosocijalni ili kulturološki problemi mogu da utiču na to kako osoba gleda na seks. Problemi sa prihvatanjem tela, promene raspoloženja i samopoštovanje mogu da utiču na intimnost. Na primer, kada voljene osobe postaju negovatelji dolazi do promene u dinamici u vezi što dosta utiče na seksualne odnose.

Dijagnoza MS ne znači odustajanje od seksualnog života. Budite svesni promena na vašem telu i otvoreno razgovarajte sa svojim lekarom o pronalaženju načina za prevazilaženje eventualnih problema. Bilo da ste u vezi ili ne, važno je da delite vaša osećanja sa vašim partnerom ili bliskim prijateljem. Tako će oni biti svesniji vaših briga i problema.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here