Vaš društveni život ne treba da trpi zbog MS, ali će vam ipak biti potrebno malo planiranja i podrške od strane prijatelja.

Kako biste imali neometan društveni život potrebno je da budete spremni na neočekivano.

Planirajte vreme imajući u vidu vaše simptome

Pokušajte da vodite dnevnik nekoliko nedelja kako biste videli kada vam se pojavljuju umor i drugi simptomi, i šta utiče na njihovo pogoršanje. Onda kada budete shvatili šta vam trigeruje MS i kada u toku dana imate najmanje, a kada najviše energije moći ćete da planirate svoje obaveze onda kada vama to najviše odgovara.

Pre nego što izađete iz kuće, pripremite se za sve simptome MS koji mogu da se pojave:

Umor. Kako biste izbegli umaranje, podelite jednu aktivnost na nekoliko kraćih. Pa tako umesto što ćete izaći na večeru i u biskop, idite ranije u bioskop, vratite se kući na kratak odmor, pa onda izađite na večeru. Pokušajte što više da se odmarate pre planiranog izlaska.

Toplota. Ako vam toplije vreme utiče na pogoršanje simptoma, ostanite kod kuće kada su dani najtopliji. Umesto šetnje u parku sa prijateljima, idite u teretanu ili se prošetajte po tržnom centru gde je vazduh klimatizovan. Takođe, možete da planirate svoje izlaske tokom prepodneva, jer osim što je tada vazduh hladniji i temperatura vašeg tela obično se povećava tokom poslepodneva.

Nekoliko saveta za očuvanje energije:
• Pre izlaska istuširajte se hladnom vodom.
• Sa sobom uvek nosite mali ventilator ili lepezu, i sprej za rashlađivanje.
• Kada je vreme posebno vlažno i toplo potrudite se da ne ostajete napolju duže od 30 minuta.

Ravnoteža i problem sa hodanjem. Sa sobom nosite štap na rasklapanje kako biste pomogli sebi pri hodanju. Saznajte da li mesto gde idete ima rampe za invalidska kolica, liftove ili pokretne stepenice.

Problemi sa bešikom. Ako znate da mesto koje posećujete nema adekvatno kupatilo, pokušajte da ne unosite mnogo tečnosti bar dva sata pre polaska. Obavezno stavite pelenu za odrasle, i ponesite nekoliko rezervnih.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here