Ako želite da zasnujete porodicu, multipla skleroza (MS) ne mora da vas zaustavi u tome. Ona vas ne sprečava da zatrudnite i ne škodi bebi u stomaku. Velike su šanse da će vaša trudnoća i porođaj biti isti kao kod žena koje nemaju MS.

Međutim, buduće mame sa MS se suočavaju sa posebnim izazovima. Napravite plan i saznajte šta treba da radite pre, tokom i nakon trudnoće da biste tih devet meseci učinile malo lakšim.

Pre nego što zatrudnite

Konsultujte se sa svojim lekarom. Recite mu da želite bebu. Ako je vaš MS pod kontrolom, verovatno ćete dobiti odobrenje.

Neki lekovi za MS tokom trudnoće nisu bezbedni. Moraćete da prestanete da ih uzimate najmanje mesec dana pre nego što počnete da pokušavate da zatrudnite. Lekar će vas svakako posavetovati o svim rizicima i prednostima medikamenata koje koristite.

Kao i bilo koja druga žena, možda nećete odmah zatrudneti. Da biste ograničili vreme kada ne uzimate lek, probajte da pratite kalendar i saznate kada su vam najveće šanse da zatrudnite u ciklusu. Možete da kupite pribor za praćenje ovulacije u apoteci, kako bi vam pomogao da odredite ovaj period. Vaš doktor može da preporuči i druge načine, koji će vam u tome pomoći.

Organizujte tim za podršku. MS može da vas iscrpi, kao i trudnoća. Ne plašite se da zamolite porodicu i prijatelje da pripremaju obroke ili pomognu u kućnim poslovima, kako biste sačuvali energiju. Neka vaš tim bude spreman da uskoči i nakon što se beba rodi.

Dok ste trudni

Očekujte izvesno olakšanje. Možda ćete se odmoriti od MS simptoma, zato što trudnoća prirodno štiti mnoge žene od novih napada, naročito nakon prva tri meseca. Zato uživajte! Vodite računa o odgovarajućoj hrani, vežbanju i dosta odmarajte.

Pazite se infekcija urinarnog trakta. One su češće kod trudnica koje imaju MS. Unosite puno vode i kažite svom lekaru ako osećate peckanje pri mokrenju ili ako vam je urin mutan ili neprijatnog mirisa. Možda ćete raditi mesečne testove urina radi provere.

Pazite kako hodate. S obzirom da ćete postajati sve veći, može se desiti da vam se poremeti ravnoteža. Koristite štap ili neko drugo pomagalo za hodanje da ne biste imali problem. Za osobe sa MS su lekovi za blokiranje bola prilikom porođaja, bezbedni. Recite svom lekaru ako ih želite.

Nakon što beba stigne kući

Imajte na umu napade, jer u prvih devet meseci nakon porođaja, čak 40% žena sa MS doživi relaps. Ali, napad ne povećava rizik od dugoročnog invaliditeta. Ukoliko ste imali mnogo napada pre trudnoće, možda imate veće šanse da doživite još jedan. Dobro bi bilo da odmah počnete da tada uzimate svoj lek za MS da biste ga sprečili.  Ipak, ako morate da se vratite na lekove, dojenje bebe nije moguće. Ali, ako vaš doktor kaže da je u redu da sačekate sa uzimanjem leka, dojite ako želite. To je potpuno bezbedno za vas, a sjajno za vašu bebu. Nemojte da osećate krivicu ako se odlučite za lek umesto dojenja. Na kraju krajeva, vašoj bebi je potrebna mama koja može da ostane zdrava.

Pratite svoje raspoloženje

Žene sa MS su pod većim rizikom od depresije tokom trudnoće, a posebno nakon porođaja. Pozovite svog lekara ako počnete da primećujete bilo kakve simptome kao što su tuga ili bespomoćnost. Vaš lekar vam može pomoći u lečenju simptoma depresije.

Da li će i beba dobiti MS kad odraste? Ovo često zabrinjava buduće roditelje. MS ima neke genetske veze, ali odrasla deca roditelja sa ovim stanjem imaju 96% šansi da ga ne dobiju.

Izvor: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/healthy-pregnancy-with-ms

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here