Dijagnostikovana vam je multipla skleroza (MS). Iako želite da se osećate bolje, ima dana kada samo poželite da se skupite ispod ćebeta i ostanete u krevetu. To je upravo suprotno od onoga što bi trebalo da radite. Vežbanje je jedan od najvažnijih delova terapije kada imate MS. Iako mnogi pacijenti sa MS izbegavaju vežbanje, jer misle da će pogoršati bol ili zamor, brojna istraživanja pokazuju upravo suprotno. Kada ste fizički aktivni, značajno možete ublažiti simptome, ističe fizioterapeut Dijane Dude, koja je sertifikovani specijalista za MS u Centru za terapiju i fitnes Pen u Rittenhouseu.

Multipla skleroza i vežbanje

Iako je vežbanje jedan od preduslova za dobro zdravlje, osobama koje imaju MS je veoma značajno. Redovno, umereno fizičko vežbanje je dobro za telo i um – a to posebno važi za osobe sa MS. Kada imate MS i vežbate, možete da poboljšate fizičku kondiciju, izdržljivost i snagu u rukama i nogama. Studije su pokazale da vežbanje podržava normalnu funkciju probave i bešike, smanjuje opšti zamor i popravlja raspoloženje.

Koja vrsta vežbi se preporučuje?

Fizioterapeuti koji su ujedno i sertifikovani specijalisti za MS, savetuju kombinaciju aerobnih i vežbi istezanja, kao i treninge snage. Aerobne vežbe čine bilo koju aktivnost koja ubrzava puls kao što su hodanje, trčanje ili plivanje. Preporučuje se najmanje 150 minuta nedeljno ukupne aerobne aktivnosti umerenog intenziteta. Istezanje se preporučuje najmanje 10 minuta dnevno. To je najbolji način da održite opseg pokreta i ublažite simptome koji su povezani sa stezanjem, grčenjem ili manjkom kontrole mišića. Trening snage ili otpora vam pomaže da održite i poboljšate jačinu mišića. Možete da koristite tegove i trake, ali je potrebno voditi računa da obuhvatite sve grupe mišića. Savet je da ovu vrstu vežbi radite dva puta nedeljno. Pre bilo kog početka vežbanja, veoma je važno zagrevanje. Probajte sa laganom vožnjom biciklom ili hodanjem, ali se pre svega konsultujte sa svojim lekarom.

Kakve mere predostrožnosti bi osoba sa MS trebalo da preduzme pre vežbanja?

Hirdratacija organizma je najbitnija pre početka vežbanja. Pregrevanje tokom vežbanja može privremeno pojačati MS simptome poput zamora ili grčeva i stezanja u mišićima. Svaku vežbu započnite polako i pijte dosta vode. Nosite udobnu odeću koja hladi ili vežbajte u provetrenoj i hladnoj prostoriji. Pravite pauzu tokom izvođenja vežbi.

Kako početi sa vežbanjem?

Vežbanje ne mora biti dosadna obaveza. Učlanite se u fitnes centar da biste se družili ili probajte da pratite video vežbe kod kuće. Pod fizičkom aktivnošću se takođe smatra i obavljanje svakodnevnih obaveza, pešačenje do obližnjeg marketa, bavljenje baštovanstvom, kućnim poslovima, šetanjem psa – sve što vas drži u pokretu.

Kako motivisati osobe sa MS da nastave sa vežbanjem?

Održavanje motivacije je često najteži deo vežbanja, kao i pridržavanje redovnog odlaska na fizikalne terapije. Važno je da pronađete nešto smisleno zbog čega ćete želeti da se vratite vežbanju i nastavite da ih upražnjavate. Za nekog je to druženje sa prijateljima, dok za druge to može biti obavljanje aktivnosti koja ih ispunjava, kao što su ples ili baštovanstvo.

Izvor: Why Multiple Sclerosis Patients Should Stay Active (pennmedicine.org)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here