zima i MS

Hladno vreme i niske temperature mogu da pogoršaju simptome multiple skleroze (MS). Brojne studije pokazale su da osobe sa MS zimi osećaju otežanu pokretljivost, a povećana je i napetost u mišićima, kao i grčevi. Dobra vest je da ovi simptomi obično ne traju dugo, a postoji i nekoliko saveta kako sebi možete da olakšate i pomognete u hladnim zimskim danima.

Istezanje i hodanje pomažu da zagrejete telo

Pre svega, pokušajte da se krećete što više, iako to nije uvek lako. Blaga fizička aktivnost, poput istezanja ili hodanja pomoći će vam zagrejete telo. Vežbati možete i u ležećem položaju, tako da samo razgibate ruke i noge.  Oblačite se slojevito, a kad je veoma hladno, dobro je da nosite debele kape, toplije čarape ili postavljene čizme. Tako će vam stopala ostati topla jer MS prouzrokuje da krvni sudovi na rukama i nogama preterano reaguju na hladnoću. Osim toga, osobe sa MS izloženije su tzv. Rejnoovom fenomenu, koji predstavlja stanje u kom dolazi do grčenja malih krvnih sudova, što prouzrokuje da prsti pomodre, a možete osetiti i ukočenost, bol ili osećaj kao da vas neko bocka iglicama.

Saveti kako da sebi pomognete zimi

  • Na niskim temperaturama da biste zaštitili ruke i noge od posledica hladnoće, pokušajte da nosite grejače.
  • Kada ležite, zagrejte noge i ukoliko je potrebno spavajte u toplijim čarapama.
  • Zagrejte svoje telo i iznutra pijući topli čaj ili konzumirajući domaću supu.
  • Potražite sunce čim progreje, tako ćete pomoći svom telu da apsorbuje neophodan vitamin D, a malo sunčevih zraka može pozitivno uticati i na vaše raspoloženje.

Zimski uslovi mogu da pojačaju i osećaj umora, a takođe u tim mesecima izraženije su i depresivne epizode kod osoba koje žive sa MS. Zato je dobro da pronađete neku aktivnost koja vas ispunjava, da se krećete koliko možete i da što više vremena provodite u dobrom društvu.

Izvor: blog.vecernji.hr

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here