Danas je nažalost sve češća pojava iznenadnog suočavanja sa MS dijagnozom kod radno aktivnog stanovništva. Na početku MS dijagnostike mnogi ljudi tvrdoglavo pokušavaju da spreče napredovanje bolesti, zadržavanjem svojih starih životnih navika poput prepunog nedeljnog radnog rasporeda i plana druženja sa prijateljima i porodicom tokom vikenda. Iako su sebi postavili već isplanirane petogodišnje ciljeve, MS prihvataju kao sastavni deo daljeg života.

Koliko je život sa MS nepredvidljiv?

Upravo nepredvidljivost života sa dijagnozom MS znači da će osobe koje sa njom žive, jednog dana možda uspeti da hodaju kilometrima bez ikakvih poteškoća, dok će već narednog dana uspeti da naprave svega nekoliko koraka u svojoj sobi. I dok gledaju u svoj kalendar prepun obaveza, umorni su već i od pomisli od čega bi pre počeli.

“Iako sam vrlo dobro znala da moram staviti svoje zdravlje na prvo mesto, kako bih imala vremena da se posvetim stvarima koje volim da radim što je duže moguće, počela sam da osluškujem svoje telo. U trenutku kada sam to učinila, kvalitet mog života se značajno poboljšao. Pa umesto da nasilno guram svoje telo da ide napred kada sam imala bolne grčeve u mišićima, dala sam sebi dozvolu da odmorim i pokušam sutra sve ponovo,” ističe Stefani Bakshoveden.

“Morala sam da smislim kako da vežbam, uz pomoć štapova i steznika za spuštanje stopala. Imala sam i dane kada sam lagano mogla da pešačim ili vozim bicikl. Ipak, zahvalna sam na svemu što mogu da obavim, a iznad svega na sposobnosti suočavanja sa svim što mi MS donese. Pa ukoliko usput moram da napravim nekoliko izuzetaka, nije nikakav problem!”, navodi Stefani Bakshoveden.

Šta je danas prioritet u Vašem životu?

“Odmor mi je prioritet. Od izuzetne mi je važnosti da se dobro naspavam noću i pravim češće odmore tokom dana, bez obzira koliko obaveza imam. Svakog dana izdvajam vreme da ne radim ništa, a to gledam kao dodatnu obavezu u kalendaru. To nije baš lak zadatak. Znam da je na meni da uspostavim pravi balans između posla i privatnog života. Čitanje dobre knjige, sviranje klavira ili šetnja po lepom danu podmlađuje moje telo i dušu, što mi na duge staze obnavlja energiju.

Dugujem sebi da brinem o sopstvenoj dobrobiti, koliko i o uzimanju terapije i neurološkoj nezi. Lekovi drže moj MS pod kontrolom, ali mi postavljanje sopstvenog zdravlja kao prioriteta omogućava da živim najbolji mogući život. Time ne dozvoljavam da MS preuzme moj život, što mi pomaže da budem produktivnija na duže staze.

Takođe sam otkrila da sam sposobnija da posvetim pažnju svojim bližnjima, samo ukoliko vodim računa o sebi. Danas sam svesna činjenice da su moje zdravlje i dobrobit glavni prioriteti, jer imam ambicije, ciljeve i strasti koje planiram da ostvarujem još mnogo godina”, ističe Stefani Bakshoveden.

Izvor: Prepoznajte 6 ranih simptoma multiple skleroze koji se s vremenom pogoršavaju – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here