Možda ste čuli da konzumiranje kafe može da spreči nastanak i razvoj MS. To baš i nije tačno. Ne možete računati da će vaša jutarnja kafa s mlekom prevenirati MS. Mada ispijanje većih količina kafe, na osnovu obavljenih istraživanja može smanjiti šanse da se ovo oboljenje pojavi.

Jedna studija je pratila preko 2300 ljudi, koji su učestvovali u zdravstvenom planu u severnoj Kaliforniji. Studija je ustanovila da su oni koji su konzumirali više kafe, imali daleko manje šanse da dobiju MS. Jedna švedska studija je došla do sličnih rezultata.Ipak, savetujemo vas, nemojte odmah da punite ogromnu šolju kafom.

„Rezultati su zanimljivi i obećavajući, ali za mene to nije dovoljno da preporučim ispijanje velikih količina kafe,“, kaže dr Marisa MekGinli, specijalista neurologije sa Klinike u Klivlendu.

Nijedan od ovih projekata nije dokazao da konzumiranje kafe izaziva manje stope razvoja MS simptoma. Samo je tokom studije zaključeno i rečeno da unos određene količine ovog mnogima omiljenog napitka, može smanjiti šanse da MS dobijete.

Dr Ilejn Kingvel, specijalista epidemiologije sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, navodi da ove dve studije imaju određenu težinu zbog sličnih rezultata. Ali, ipak upozorava na nerelevantnost i da se ne bi trebalo previše oslanjati na studije u kojima se osobama koje su uključene u istraživanje, postavlja dodatno pitanje, da li se sećaju koliko su kafe pili godinama unazad. „Rezultati su interesantni, ali ne i preterano snažni i uverljivi,“ navodi dr Ilejn Kingvel.

Kako ispijanje kafe može pomoći kod MS?

MS dovodi do toga da vaš imunski sistem napada zaštitne slojeve mijelina u mozgu i kičmenoj moždini – centralnom nervnom sistemu. Kofein deluje tako što stimuliše centralni nervni sistem. Takođe može da ublaži upalu tkiva i pomogne da se ti zaštitni slojevi očuvaju. Igrom slučaja, dodatno kofein je povezan i sa manjim šansama za nastanak i razvoj Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Koliko bi kafe trebalo da pijete?

Naučnici u Kaliforniji koji su učestvovali u ovom istraživanju, postavljali su pitanja učesnicima studije koliko šoljica kafe sa kofeinom su pili svakog dana. Studija je otkrila značajno umanjenje šansi za MS, kod onih koji su pili četiri ili više šoljica dnevno.

U švedskoj studiji, osobe koje su pile tri do šest šoljica kafe dnevno, imale su znatno manje šanse da dobiju MS od onih koje ne piju kafu, dok su šanse bile najmanje kod onih osoba koje su pile sedam ili više šoljica kafe. Ili drugim rečima: u švedskoj studiji, osobe koje nisu pile kafu su imale 1,5 puta više šansi da dobiju MS od onih koje su pile šest ili više šoljica dnevno. U kalifornijskoj studiji su one osobe koje ne piju kafu imale 1,5 puta više šansi da dobiju MS od onih koje su pile četiri ili više šoljica dnevno.

Ipak bi trebalo biti obazriv

„Ovo svakako otvara put ka novim studijama u ovoj oblasti“, ističe dr Ilaja Sotirkos, specijalista neuroimunologije sa Univerziteta Džon Hopkins komentarišući navedene rezultate studija.

Međutim, Sotirkos tvrdi da kafa ima preko 1000 biološki aktivnih jedinjenja, tako da je veoma moguće da je neko od njih, a ne kofein kako se zapravo misli, dovelo do navedenih rezultata u ove dve studije. Dodatno, poredio se i unos gazirane vode i čaja u ovim studijama, koji nije promenio šanse za nastanak MS, kaže dr Ilaja.

Zaključak je da su istraživačima potrebne dodatne studije, kako bi shvatili i potvrdili, da li kofein pomaže kod nižih stopa oboljevanja od MS kod osoba koje piju značajno veće količine kafe. Ukoliko se dođe do potvrda da kafa zaista pomaže, u tom slučaju bi istraživači trebalo da utvrde i na koji način.

Izvor: Coffee and Multiple Sclerosis: Can Caffeine Make MS Symptoms Worse? (webmd.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here