Mnogi ljudi sa MS mogu normalno da upravljaju motornim vozilima, ali nekima je potrebna dodatna oprema za prilagođavanje. Ipak, pojedine osobe sa MS možda ipak moraju potpuno da prestanu da voze iz bezbednosnih razloga.

Kako MS može da utiče na vožnju

Multipla skleroza vremenom može da utiče na vaše reflekse, snagu i pokretljivost. Ukoliko ove promene postanu dovoljno značajne, može se desiti da postane teško ili nemoguće da bezbedno vozite. Jedna studija iz 2021. godine je otkrila da vozači koji imaju MS mogu da budu izloženi većem riziku od saobraćajnih nezgoda, nego osobe koje nemaju MS.

Po zakonu MS dijagnoza vas ne sprečava da vozite. Regulativa zavisi od zemlje do zemlje, ali uglavnom zahteva da prijavite bilo kakva stanja koja mogu da utiču na vašu sposobnost da vozite, uključujući i MS.

Problemi sa vidom

Kod mnogih osoba sa MS dolazi do problema sa vidom koji mogu da utiču na vožnju. Čest prvi MS simptom je optički neuritis. Prema jednom istraživanju iz 2020. godine, optički neuritis može da izazove: zamagljen vid, bol u oku koji se pogoršava pomeranjem oka, smanjeno prepoznavanje boja, slepe tačke, delimično slepilo, gubitak perifernog vida. Kod osoba sa MS često dolazi do kognitivnih, motoričkih i drugih zdravstvenih pogoršanja koji utiču na kvalitet vožnje.

Simptomi povezani sa MS koji mogu uticati na upravljanje motornim vozilima su: umor, slabost ili grčevi u mišićima, gubitak koordinacije šaka i stopala, usporeno reagovanje, kratkoročni gubitak pamćenja, dezorijentisanost, zaboravnost, loša koncentracija, nesposobnost obavljanja više stvari istovremeno, promene raspoloženja. Fizički simptomi mogu da izazovu poteškoće u upravljanju komandama za gas i kočenje, držanju volana ili korišćenju menjača. Kognitivni simptomi mogu da dovedu do toga da sporo reagujete ili da vam bude teže da kontrolišete emocije.

Procena sposobnosti za vožnju

Ukoliko ste vi ili vaši bližnji zabrinuti u vezi sa vašom vožnjom, možete da uradite procenu sposobnosti da li ste u stanju da vozite. Neki od znakova da je možda vreme za procenu su ukoliko ste zamalo izbegli ili nedavno doživeli saobraćajnu nezgodu, ako dobijate saobraćajne kazne, ili ako prijatelji ili porodica nisu iz bezbednosnih razloga, spremni da budu u automobilu kad vi njime upravljate. Procenu za vožnju koja traje oko dva sata, možete uraditi u klinikama za rehabilitaciju, koje se često nalaze u okviru zdravstvenih centara. Procenu vrše radni terapeuti specijalisti za rehabilitaciju vozača u koju ulazi: snaga i opseg pokreta, koordinacija, brzina reagovanja i pokreta, vid, kognitivne sposobnosti. Specijalista takođe može da preporuči adaptivnu opremu za vaše vozilo kako bi vožnja bila bezbednija ili lakša.

Ako dobro prođete na ovim testovima, prelazite na test na putu. On obično počinje u oblasti sa manje saobraćaja i postepeno dolazi do oblasti sa gustim saobraćajem. Ovaj test procenjuje: sposobnost da uđete i izađete iz vozila, svest o bezbednosti, sposobnost da promenite traku i da ostanete u traci, da obavljate više stvari istovremeno, procenu pre skretanja, pažnju na putu, vreme reagovanja, sposobnost da pratite saobraćajne propise, sposobnost da smestite invalidska kolica, hodalicu ili štap. Vožnja je važan izvor samopouzdanja, ali bezbednost je na prvom mestu. Detaljna procena vozačkih sposobnosti kada imate MS štiti i vas i osobe oko vas.

Izvor: Everything You Need to Know About Driving With MS (healthline.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here