Kod multiple skleroze, imunski sistem greškom pokreće reakciju, koja oštećuje centralni nervni sistem. Usled toga može doći do neuobičajenih fizičkih senzacija, poznatih kao disestezija, kao i do spasticiteta ili spazama u mišićima.

MS zagrljaj, osećaj pritiska ili bola u grudima, čest je MS simptom, koji može biti izazvan disestezijom i spazmima u mišićima između rebara, koji se nazivaju interkostalni mišići.

Šta je MS zagrljaj?

MS zagrljaj je jedna od najčešćih neuobičajenih senzacija koje ljudi sa MS mogu da dožive. Obično podrazumeva osećaj stezanja ili pritiskanja u grudima ili stomaku – kao da je osoba u čvrstom zagrljaju.

Ovaj osećaj stezanja grudnog koša može biti izazvan spazmima u interkostalnim mišićima, koji pomažu da se grudi šire i skupljaju pri disanju. Ali, MS zagrljaj se može smatrati i vrstom disestezije, gde je bol ili neka druga neuobičajena senzacija posledica nervnog oštećenja.

U ovim slučajevima, poremećen prenos poruka iz mozga i do njega, otežava tumačenje signala koje on dobija. Ponekad mozak može da odgovori senzacijom ili mešavinom senzacija koje obuhvataju peckanje, golicanje, svrab, stezanje, žarenje i osećaj elektrošoka ili probadajućeg bola. Ove senzacije se smatraju oblikom neuropatskog bola. MS zagrljaj ne doživljava svaka osoba sa MS, a vreme i ozbiljnost ovakvog simptoma, može se razlikovati od osobe do osobe. Pacijenti kažu da nelagodnost koju osećaju, ide od „neprijatne do veoma bolne“. MS zagrljaj obično traje samo par sekundi ili minuta, ali kod nekih pacijenata može trajati satima ili duže.

Kako izgleda MS zagrljaj?

MS zagrljaj može da deluje različito od osobe do osobe, ali ova senzacija se najčešće opisuje kao osećaj stezanja u grudima, leđima ili stomaku. Može da bude bolna ili da daje osećaj otežanog disanja. Neke osobe opisuju osećaj stezanja u rebrima i leđima ili u grudnom košu – kao da im nešto pritiska rebra i leđa ili kao da imaju spazam u mišićima oko grudnog koša.

Ova senzacija može da se odnosi na celo telo ili samo na jednu stranu. Neki pacijenti takođe doživljavaju slične senzacije pritiska u šakama, stopalima ili glavi, što se često opisuje kao da nose tesnu odeću na tom delu tela. Pored karakterističnog osećaja stezanja ili pritiska, simptomi MS zagrljaja mogu da budu i sledeći: zadihanost, bol ili nelagodnost, peckanje, žarenje ili bockanje.

Da li se može doživeti MS zagrljaj bez MS?

Uprkos nazivu, moguće je doživeti MS zagrljaj, a da osoba nema MS. Druga stanja u kojima postoji upala kičmene moždine, kao što je transverzalni mijelitis, takođe mogu da izazovu netipične senzacije MS zagrljaja, kao i unos obilnog obroka, određena oboljenja ili osećaj da osobi nije dobro.

Šta da radite ako doživite MS zagrljaj?

Pošto bol u grudima može da bude znak srčanog udara ili nekog drugog hitnog medicinskog stanja, pacijenti koji dožive novo stezanje ili bol u grudima po prvi put, trebalo bi hitno da potraže medicinsku pomoć.

Osobama koje su ranije doživele MS zagrljaj i znaju kakav je to osećaj, generalno nije potrebna medicinska pomoć kod ponovljenog simptoma, osim ukoliko bol nije izuzetno jak ili ako simptomi ne izazivaju otežano disanje.

Da li postoji terapija za MS zagrljaj?

MS zagrljaj često ne zahteva terapiju, ali ako postane dugotrajan ili izuzetno bolan, postoje lekovi koji kontrolišu bol u nervima ili mišićne spazme da bi se ovaj simptom ublažio.

Saveti za kontrolu bola MS zagrljaja

Postoje strategije koje mogu da pomognu da se izbegne MS zagrljaj, da se kontroliše bol i druge neprijatne senzacije kada do njih dođe. Najčešće strategije su: nošenje uske ili široke odeće (u zavisnosti šta je udobnije kad je ovaj simptom u pitanju), kretanje, istezanje, zagrevanje ili hlađenje, tehnike opuštanja i disanja, primena dopunskih medicinskih pristupa kao što su akupunktura ili aromaterapija, više odmaranja i fizikalna terapija.

Izvor: The MS hug: Symptoms, triggers, treatments, and tips to manage | Multiple Sclerosis News Today

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here