multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je bolest u kojoj ljudski organizam prepoznaje sopstvene živce kao virus i prouzrokuje trnjenje delova tela, zamagljen vid, poremećaj koordinacije pokreta i brojne druge simptome. Uzrok bolesti se ne zna, a MS nije niti urođena niti nasledna.

Sestre iz Hrvatske, Tea (29) i Lea (26) odrastale su kao i sva druga deca, a prve simptome MS-a osetile su tek kad su odrasle.

Prvi simptom koji sam osetila bilo je trnjenje leve strane stomaka, ali na to nisam obraćala veliku pažnju. Tek godinu dana kasnije kad mi je utrnula cela desna strana tela zabrinula sam se i podelila to sa porodicom“, priznala je Tea u razgovoru za sajt 24sata.hr.

Sa druge strane, Leini prvi simptomi bili su nekoliko godina kasnije kada je osetila trnjenje levog stopala i leve ruke, na šta se Tea veoma prepala i odmah je odvela sestru na lekarske preglede.

„Kada sam dobila prve simptome MS-a, Tea je bila na pripravničkom stažu na neurologiji kao medicinska sestra. Sećam se kako sam u sobi plakala od bola zbog lumbalne punkcije, dok je Tea ispred sobe plakala jer je dobro znala kroz šta prolazim“, prisetila se Lea.

Niko pre nas u porodici nije imao MS

Otkrivaju da su njihovi roditelji i porodica jako teško podneli njihove dijagnoze, a da se baka posebno angažovala sa raznim alternativnim metodama lečenja samo da bi pomogla unukama.

„Niko pre nas u porodici nije imao MS. Samim tim ništa nismo znali o bolesti, pa smo u početnom periodu najviše vremena provodile u edukaciji“, izjavila je Lea.

 U razgovoru Tea je otkrila i kako joj je protekla trudnoća.

„Pre trudnoće bila sam fizički aktivna i radno sposobna, a jedina pogoršanja koja sam imala do tada manifestovala su se kroz to što sam ponekad malo teže hodala. Iako obično autoimune bolesti u trudnoći stagniraju, kod mene je bilo obrnuto. Bilo je dana kad sam jedva odlazila do toaleta i suprug mi je bio velika podrška. Na kraju je došlo do toga da me je na rukama nosio da se porodim“, objasnila je Tea.  

Otkrila je i da danas hoda, vozi bicikl i da je fizički aktivna. Četvorogodišnji sin Luka joj je apsolutno promenio život i od kada se on rodio postala je puno aktivnija, više uživa u životu i sa porodicom. Ove hrabre sestre u budućnosti očekuju poboljšanje i optimizam ih ne napušta. Rešile su da žive život  punim plućima i da ne dozvole da ih bolest koči u ostvarivanju snova.

Izvor: 24sata.hr

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here