multipla skleroza

Kako se bliži kraj godine i početak nove tako mnogi preispituju odluke i izbore koje su pravili u prethodnom periodu. Sumiraju se rezultati i prave ciljevi i planovi za godinu pred nama. Met Kavalo, motivacioni govornik, kome je u 28. godini dijagnostikovana multipla skleroza (MS), godinama živi sa ovom bolešću. Prošao je kroz razne faze, koje su podrazumevale uspone i padove, pa iz svog iskustva otkriva kako da u pet koraka maksimalno iskoristite predstojeću 2022. godinu i ne dozvolite MS-u da vam pokvari planove.

1.  Ne mislite o prošlosti

U životu nas često prošlost sputava. Bilo da se radi o bolesti kao što je MS, neuspehu na poslu ili u vezi, teško je ići napred ako još uvek mislimo o tome šta je bilo juče. Teško je osećati se dobro kad nosite teret prošlosti. To stvara stres koji nije dobar za MS i zato se ne opterećujte jer prošlost ne možemo da vratimo.

To nekad nije lako, ali budite uporni i vežbajte. Na listu papira nacrtajte svet kojim želite da budete okruženi i napišite ciljeve koje treba da ostvarite da biste došli do tog svog sveta. Neka to bude vaša mala promena u 2022. godini, koja će vam pomoći da se osećate bolje.

2. Živite u sadašnjem trenutku

Većina ciljeva koje želimo da ostvarimo je dugoročna. Radite na njima svaki dan, ali ne dozvolite da vas to sputava da živite u sadašnjem trenutku. Kad se ujutru probudite, zapitajte se: „Šta bih želeo da postignem danas?“ Potrudite se da svakog dana pronađete tu jednu stvar koja će vas motivisati da živite u ovom trenutku.

U 2022. okružite se ljudima koji vas podržavaju; foto Freepik/dashu83

3. Sredite haos u glavi, ali i u kući

Haos u glavi često znači haos u svim segmentima života. Kad nemate fokus, teško da možete da izvršavate sve obaveze na vreme. Zbog svega toga postajete rasejani, nezadovoljni i nervozni jer ništa ne stižete. Iako nije lako, da biste nastavili dalje nekad je potrebno da se okrenete čišćenju teških emocija i pogrešnih uverenja. To mogu da budu i stečeni nekorisni obrasci ponašanja koje ste nasledili u svojoj porodici. Takođe, potrudite se da bolje oganizujete svoj život i slobodno vreme.  

Ukoliko vam je lakše, možete prvo da počnete uklanjanjem nagomilane odeće u stanu koju niste nosili godinama. Spakujte je i poklonite nekome ko će je koristiti. Osetićete se bolje jer ste pomogli nekome, a ujedno ste uklonili nered i sredili ormar. Neka ova promena bude vaš mali pokretač da postepeno sredite i ostale stvari u životu.

4. Ne plašite se promena

Verujte u sebe i ne plašite se da isprobate nove stvari, čak i ako to znači da treba da napustite svoju zonu komfora. Sve dok ste ušuškani u svakodnevnu rutinu nemate priliku da napravite promenu, a to znači da stagnirate u mestu dok vreme leti. Kad jednom iskoračite iz svakodnevice i isprobate nešto novo, biće vam drago i bićete ponosni na sebe.

5. Okružite se pozitivnim i inspirativnim ljudima

Okružite se ljudima koji vas podržavaju i eliminišite one koji vam izazivaju stres. Ako ste okruženi negativnim ljudima, vremenom će to uticati i na vas i vaše poglede. I sami ćete postati negativni, pa umesto toga, provodite vreme sa osobama u čijem društvu se osećate dobro. Kad u okruženju imate osobe koje vas razumeju i podržavaju, lakše ćete istrajati u odlukama i realizaciji ideja.

Izvor: msfocusmagazine.org

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here