multipla skleroza, MS

Multipla skleroza (MS) može da se pojavi u bilo kom životnom dobu, ali obično se pojavljuje između 20. i 40. godine života i češća je kod žena nego kod muškaraca. Žene sa MS-om zabrinute su jer često misle da bolest može da bude prepreka da zasnuju porodicu i ostanu u drugom stanju. Međutim, lekari ističu da razloga za brigu ne treba da imaju jer žene sa MS-om mogu da imaju urednu trudnoću i porođaj, baš kao i žene koje nemaju ovu bolest.

Ipak, buduće mame koje imaju MS pre trudnoće treba dobro se informišu, kako bi tokom drugog stanja mogle da uživaju i opuste se.  

Stvari koje treba da znate pre trudnoće

Pre nego što zatrudnite, razgovarajte sa lekarom i iznesite svoje planove. Neki lekovi nisu bezbedni da se uzimaju tokom drugog stanja, a pojedine je potrebno da prestanete da pijete bar mesec dana pre nego što počnete da „radite na bebi“. Najbolje bi bilo da zatrudnite u mirnoj, stabilnoj i dobro kontrolisanoj fazi bolesti.

Takođe, ako mesecima bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju, ne očajavajte jer to je problem sa kojim se suočavaju i osobe koje nemaju MS. Izračunajte kad su vam plodni dani jer dobro poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa poboljšava šanse za začeće.

MS ne povećava rizik od komplikacija tokom trudnoće, foto Freepik/Valuavitaly

Šta da očekujete za vreme drugog stanja?

Tokom drugog stanja očekujte olakšanje jer trudnoća prirodno štiti mnoge žene sa MS-om od novih relapsa, posebno nakon prva tri meseca. Za vreme trećeg trimestra trudnoće učestalost relapse može da bude i do 70 odsto manja kad se poredi s periodom pre trudnoće. Zato uživajte, zdravo se hranite i dosta odmarajte.

Pripazite samo na infekcije urinarnog trakta jer su češće kod trudnica sa MS-om. Takođe, možda ćete imati problem sa opstipacijom, ali to je jedna od tegoba koja se u trudnoći javlja kod većine trudnica. Kako vaša trudnoća bude odmicala, možda će vam biti teže da održavate ravnotežu. U tom slučaju koristite štap ili neko drugo pomagalo koje će vam olakšati kretanje.

MS ne utiče na težinu porođaja i za većinu žena sa MS-om vaginalni porođaj je pogodan. Takođe, uključivanje tzv. epiduralne anestezije bezbedno je za trudnice sa MS-om.

Kad beba dođe kući

Tad počinje uživanje u roditeljskim danima, a da biste sebi olakšali, bilo bi dobro da imate pomoć i podršku partnera i porodice. To je bitno, pre svega zbog toga što u prvih devet meseci nakon porođaja oko 40 odsto žena sa MS-om ima recidiv.  

Ukoliko ste imali česte napade pre trudnoće, velika je verovatnoća da ćete ih imati i nakon porođaja. U tom slučaju konsultujte se sa lekarom i posavetujte se o tome da li da odmah počnete da uzimate lek.

Kad je reč o dojenju, to je najbolja prirodna ishrana za bebu. Osim toga, dojenje može biti dobro i za vas. Pojedine studije pokazale su da dojenje može da odloži relaps MS-a i postoji sve više dokaza koji ukazuju na povoljan efekat dojenja za žene sa MS-om.  

Ako pak zbog svog stanja, morate da počnete da uzimate lekove, a da prestanete da dojite, nemojte da osećate krivicu zbog toga. Imajte na umu da je vašem detetu važno da ima mamu koja može da brine o njemu i sebi.

Nakon porođaja moguće su i česte promene raspoloženja, kroz koje prolazi dosta žena. Ako primetite bilo koji simptom, poput osećaja tuge ili beznađa, potražite savet lekara ili psihologa. Ne zanemarujte svoja osećanja i ne stidite se da potražite stručnu pomoć na vreme.

Rezime

Žene sa MS-om koje planiraju trudnoću treba ohrabriti jer dugoročno trudnoća ne utiče na to kako se razvija nečija MS. Sa njima treba aktivno razgovarati o planiranoj trudnoći i svim izazovima koji mogu nastupiti nakon porođaja. Takođe, važno je da žene imaju MS pod kontrolom pre nego što zatrudne i nema dokaza da MS utiče na plodnost.

Izvor: webmd.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here