Proleće je savršeno doba da provedete kvalitetno vreme u sadnji biljaka u bašti, ali kada imate MS, fizička priroda vađenja korova, sađenja i orezivanja cveća, znači da bi mogle da se pojave i neke prepreke. Ajona Kridon, koja je dobila MS dijagnozu pre 10 godina, pokrenula je novi blog o baštovanstvu i MS pod nazivom Gardening within liMitS. Otkrila nam je kako je dobila inspiraciju i ideju za planove uređenja sopstvene bašte, kao i o uspešnom gajenju biljaka.

„Nakon što sam isplanirala da napišem knjigu, uhvatila sam sebe kako pišem blog! Želela sam da pišem o nečemu što je jedinstveno za mene i što je simbol moje porodice, našeg doma i slika na inspirativan, privlačan, ponekad smešan i realan način“, navodi Ajona Kridon.

„Blog Gardening within liMitS rođen je nakon par razgovora o stvarima koje mi se stalno motaju po glavi. Pre skoro dve godine smo se preselili u novu kuću: prelazak iz malog stana u trospratnoj zgradi u kuću sa tri spavaće sobe je podrazumevao kompletnu promenu načina života naše porodice. Vreme koje smo počeli da provodimo napolju je promenilo naš osećaj za prostor, što je bilo fenomenalno. Kuća je nekoliko godina bila prazna i još uvek moramo dosta da ulažemo u renoviranje, ali vreme koje provodim sa ćerkama u sađenju biljaka i uvođenju promena me čini veoma kontemplativnom“ ističe Ajona.

„U poslednjih par godina pokušavam da se opet zaposlim. Želela bih da budem deo radnog tima nakon toliko mnogo godina samostalnog rada i uloge majke, ali ne znam gde da se smestim kao bivša književna urednica, jer su poslovi na lokalu takvi da mi je potrebno vreme za opuštanje, a to upravo nudi bašta. Pošto moram da idem na udaljene lokacije, stalno povećavam broj pređenih koraka, koji sada iznosi preko 10.000 kada radim i pratim decu u školu, tako da je selidba doprinela poboljšanju mog zdravlja“, objašnjava Ajona.

„Sad je 10 godina otkako sam dobila MS dijagnozu koju ne krijem od ljudi i oko 11 godina od perioda kako sam tokom trudnoće doživela prve epizode, a dijagnoza mi je postavljena kad mi je ćerka bila stara tri meseca. Nakon što sam prekopala i ukrasila našu baštu kamenčićima i omiljenim biljkama, ove stvari su postepeno postale ono što radim za „zdravlje i bezbednost“, otkako su deca postala aktivnija, a ja svesna ograničenja koja donosi MS“, kaže Ajona.

„Uživam u našem novom prostoru, ali ga uređujem imajući na umu (nepoznatu) budućnost. Ne radim tako mnogo fizički kao kada smo živeli u stanu gde sam imala parcelu, ali ova bašta je tri puta veća, tako da ima mnogo više prostora za poigravanje. Sada razmišljam o sadnji povrća u drvenim gredicama. Razmišljam i o tome kako ćemo je koristiti i kako nam može doneti razne prednosti. Ispostavilo se da smo nasledili nečiju idealnu baštu u kojoj ćemo uživati u godinama koje dolaze“, navodi Ajona.

Ajonini saveti

  1. Pažljivo osmislite šta vam spoljašnji prostor nudi i pripremite ga pre nego što pojurite da kupite biljke. Neke biljke su mi propale, jer nisu odgovarale uslovima bašte, tako da nema svrhe žuriti i trošiti mnogo novca na biljke ako će se osušiti u saksiji.
  2. Napravite spiskove onoga što sadite u svakom delu, kako biste pratili veličinu ili boju biljaka. Ja koristim svoj blog da bih pratila ono što sadimo, kako mi se ne bi desilo da nešto zaboravim.
  3. Pozovite prijatelje da vam pomognu oko teških poslova. Zauzvrat im ponudite hranu, jer vam pomažu u nečemu što vi ne možete da uradite.

Izvor: https://mstrust.org.uk/news/stories/gardening-and-ms-gardening-helps-me-unwind

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here