Grčevi, bol i zamor mogu da se pojave kao simptomi MS, ali određene vrste bola u vratu mogu da pomognu doktorima da postave dijagnozu. Problemi sa ravnotežom i pokretljivošću, zamorom, vidom i čak kontrolom bešike su česti kod osoba sa MS, ali i bol može da predstavlja poteškoću.

Oko polovine svih osoba sa MS, prijavljuje značajan bol povezan sa ovom bolešću, a vrste ovog bola mogu da se kreću od direktnog bola izazvanog lezijama u nervnom sistemu do indirektnog bola usled zastoja oštećenih neurona.

Zašto MS utiče na vaš vrat?

MS je povezan sa brojnim vrstama bola, uključujući grčeve, spazme i probadajući bol u nervima. Kako je MS oboljenje centralnog nervnog sistema, vrat je žarište bola jer kroz njega mnogi signali centralnog nervnog sistema putuju od mozga niz kičmenu moždinu do ostalih delova tela. Pored toga, stres zbog nepokretnosti ili problema sa kretanjem može da doprinese zatezanju, spazmima i drugim vrstama bola u vratu i leđima.

Simptomi bola i ukočenosti u vratu koji su izazvani zbog MS

Simptomi u vratu koji su uobičajeni za MS usled oštećenja nerava, smanjene pokretljivosti ili drugih procesa specifičnih za ovu bolest su: mišićni spazmi, žarenje, osećaj bockanja i probadanja, utrnulost, peckanje, ukočenost. Postoji i nekoliko posebnih vrsta bola koje ponekad mogu da pomognu doktoru da uspostavi početnu MS dijagnozu.

Lermitov znak

Lermitov znak je oštar, probadajući osećaj poput struje od potiljka niz kičmu. Do ovog osećaja dolazi kod osoba sa MS, kad je vrat savijen.

Ovaj bol izazivaju lezije na cervikalnoj kičmi, delu kičmene moždine koja se nalazi u vratu. Pokret savijanja na ovom mestu dovodi do toga lezije izazivaju bolne reakcije u oštećenim nervnim ćelijama.

Mekardlov znak

Ovo je još jedan simptom vezan za vrat, koji u nekim situacijama može da se primeni da bi pomogao u uspostavljanju MS dijagnoze. Utvrđen je pre 30 godina kao poseban oblik mišićne slabosti, koji utiče na osobe sa bolestima kičmene moždine.

Istraživači su 2019. godine ustanovili da, kada savijanje vrata dovede do barem 10% gubitka snage, to može da pomogne u dijagnostikovanju MS i njegovom izdvajanju od stanja sa sličnim simptomima. Savijanje vrata se odnosi na pokret povijanja vrata ka grudima.

Mogućnosti terapije

Iako nema leka za MS, postoje mogućnosti za ublažavanje bola i ukočenosti u vratu. Vaš medicinski tim može da vam propiše lek na osnovu konkretnih simptoma i opšteg stanja. Prirodna i kućna pomoćna sredstva mogu biti: utopljavanje bolnog mesta ili hladni oblozi, istezanje, fizikalna terapija, sredstva za kompresiju ili pritisak, vežbe, pomagala za podršku i pozicioniranje, hidroterapija, akupunktura ili masaža.

U mnogim MS slučajevima je najkorisniji višeslojni pristup kontroli bola. To može da podrazumeva lekove, kao i prirodna pomoćna sredstva, vežbe i čak hirurške procedure.

Kada zatražiti medicinsku pomoć

Ako imate bol u vratu koji se ne smanjuje ili se pogoršava, ukoliko on utiče na vaš svakodnevni život, obratite se lekaru. Takođe treba da se konsultujete sa svojim doktorom u vezi bilo kakvog novog bola ili ukočenosti ako ste već dobili MS dijagnozu. Postoje različite terapije koje mogu da vam pomognu da kontrolišete simptome ili čak uspore napredovanje bolesti.

Postoje brojna stanja, povrede, čak i svakodnevne aktivnosti koje mogu da izazovu bol i ukočenost u vratu. Međutim, postoji nekoliko konkretnih vrsta bola ili problema sa vratom koji nastaju usled MS. Neke od njih čak mogu da pomognu kod postavljanja MS dijagnoze ili isključivanja drugih sličnih stanja. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ako imate bol u vratu praćen mišićnom slabošću, problemima sa vidom i drugim ozbiljnim simptomima u telu.

Izvor: Multiple Sclerosis, Neck Pain, and Stiffness: What to Know (healthline.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here