putovanja i MS

Putovanja su uzbudljiv način da proširite vidike, upoznate druge narode i kulture, ali i da se odmorite i opustite. Međutim, ona mogu da donesu i glavobolje, posebno kad je sezona godišnjih odmora, zbog gužvi i čekanja na graničnim prelazima, kašnjenja aviona i vozova, procedura na aerodromima. Zbog svega toga za osobe koje žive sa MS putovanja znaju da budu vrlo komplikovana i izazovna i zahtevaju dobro planiranje.

Kako MS komplikuje putovanja

Pre puta pokušajte da izbegnete sledeće rizike, koji vam mogu pokvariti raspoloženje i odmor:

  • Dehidracija – dr Eliot Frohman, profesor neurologije i direktor Centra za multiplu sklerozu na Univerzitetu Teksas u Ostinu, kaže da je iskustvo u radu sa pacijentima pokazalo da mnogi od njih pre puta namerno izbegavaju da unose tečnost u organizam da bi izbegli odlazak u toalet. Kao posledica toga urin postaje veoma koncentrisan, pa postoji opasnost da dođe do infekcije urinarnog trakta. Takođe, dehidracija može prouzrokovati i zatvor.
  • Pristupačnost – kad tražite smeštaj obratite pažnju na prilaz, posebno ako koristite invalidska kolica. Rezervišite sobu ili apartman u prizemlju ili u blizini lifta da biste olakšali kretanje.
  • Gubitak lekova – ovo može da vam prouzrokuje stres ukoliko letite avionom, a prtljag vam se izgubi. Zato pokušajte da izbegnete ovaj scenario pakovanjem određene količine lekova i u ručnom prtljagu.
  • Grčevi u nogama i rukama – dugotrajno sedenje u jednom položaju može da dovede do pojave grčeva, pa ako putujete automobilom, pravite češće pauze ili birajte bliže destinacije ako letite avionom.
putovanja i MS
Foto Freepik/jcomp

Pre puta napravite plan

Najbolji način da smanjite rizike i probleme prilikom putovanja jeste da prvo napravite plan. Na internetu, raznim forumima, kao i u društvima i udruženjima osoba koje žive sa MS možete naći puno korisnih informacija, koje će vam olakšati put. Postoje i brojne aplikacije sa informacijama o restoranima, hotelima i atrakcijama koje imaju rampe za invalidska kolica.

Pre puta važno je i da razgovarate sa svojim lekarom, koji vam preventivno može dati dodatne potrebne lekove u zavisnosti od mesta u koje idete. Ponekad je zbog bezbednosnih kontrolnih procedura na aerodromima potrebno i da imate izveštaj od lekara, u kom su navedene vaše medicinske potrebe, posebno ako koristite neka od pomagala.

5 saveta za sigurno putovanje

  • Poslušajte svoje telo – bez obrzira na to da li putujete preko turističke agencije ili samostalno, imajte u vidu da ne morate obići sve atrakcije u mestu. Slušajte signale koje vam telo šalje i kad osetite umor, usporite i napravite pauzu.
  • Unapred razmotrite sve opcije – ako se otežano krećete, uzmite u razmatranje korišćenje nekog pomagala. Ne opterećujte se time da li će neko da vas posmatra zbog toga jer je najvažnije da sebi olakšate i uživate što više na odmoru.
  • Lekove nosite sa sobom – kao i novčanik, i lekove nosite sa sobom. Ne dozvolite da se izgube tokom leta i vrlo je važno da ih ne izlažete velikim vrućinama.
  • Razlikujte relaps i pseudorelaps – ovo je veoma važno zato što vrućina, stres ili umor, koji su uobičajeni za putovanja mogu da izazovu simptome karakteristične za MS, ali koji najčešče nestanu sledećeg dana.
  • Ne čekajte pravi trenutak – ne odlažite putovanja čekajući da deca odrastu, da zaradite više novca ili da odete u penziju. Putujte sada i uživajte u svakom minutu sa dragim ljudima.

Izvor: health.usnews.com i blog.vecernji.hr

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here