simptomi multiple skleroze

Simptomi multiple skleroze (MS) mogu se pojaviti neočekivano, a pacijenti ih često ignorišu sve dok ne postanu toliko ozbiljni da je pomoć lekara neophodna.

MS je hronična autoimuna bolest, koja zahvata mozak, kičmenu moždinu i optički nerv. Najčešće se javlja između 20. i 45. godine života i to dvostruko češće kod žena nego muškaraca. Mnoge osobe koje žive sa MS uz adekvatnu terapiju mogu da nastave sa aktivnim životom, simptomi se javljaju povremeno, dok u nekim slučajevima dolazi do težeg oblika MS koji uzrokuje teškoće u svakodnevnim poslovima.

MS se naziva i bolest sa hiljadu lica jer se simptomi multiple skleroze manifestuju vrlo različito, u zavisnosti od dela nervnog sistema koji je zahvaćen. Takođe, ti simptomi često mogu biti povezani sa drugim bolestima i stanjima, pa je ponekad put do MS dijagnoze otežan i dug.

Zato ukoliko imate neki od sledećih ranih simptoma MS, ne zanemarujte ih, već posetite lekara.

Oštećenje vida

Poremećaji vida su među najčešćim i prvim simptomima MS. Ako primetite da vam je vid zamućen ili da slabije iznenada vidite na jednom oku, shvatite to kao signal da treba da se obratite svom lekaru.

Vrtoglavica

Drugi rani simptom MS je vrtoglavica. Kao znak MS, može se pojaviti iznenada, tako da uzrokuje mučninu i povraćanje. Ukoliko se prepoznajete u ovim rečima, takođe se obratite lekaru.

Problemi s bešikom

Ovaj zdravstveni problem javlja se kod 80 odsto osoba sa MS, što uzrokuje čestu potrebu za odlaskom u toalet.

Kognitivni problemi

Oko 60 odsto MS pacijenata prijavljuje probleme s koncentracijom, pažnjom, kao i probleme s pamćenjem. Ponekad nastupe i depresija, nervoza, promene raspoloženja ili izlivi emocija.

Utrnulost

Utrnulost je tipična za MS i mnogi pacijenti po dobijanju dijagnoze potvrdili su da je ona bila jedan od ranih simptoma.

Hronični umor

Umor koji traje nedeljama i ometa vas u svakodnevnim poslovima zaslužuje vašu pažnju, bez obzira na to što mislite da je uzrok nešto drugo.

On kod osoba sa MS može biti toliko intenzivan da im i najjednostavniji zadaci postaju preteški. Pojedine osobe sa MS opisuju umor kao hodanje po blatu, kao da su upravo istrčali maraton ili kao osećaj da će dobiti grip.

Bol i slabost mišića

Polovina osoba sa MS oseća svakodnevnu bol, ponekad praćenu nekontrolisanim pokretima ili slabošću mišića. Tada dolazi do smanjenja pokretljivosti tela, pa mnogi najmanje zanemaruju ovaj simptom i shvataju ga kao alarm za posetu lekaru.

I za kraj, ako imate bilo koji od navedenih simptoma, razgovarajte sa lekarom. Ne čekajte da vam se zdravstveno stanje pogorša i ne plašite se jer uz adekvatnu terapiju možete da imate normalan i kvalitetan život sa MS.

Izvor: rs.N1info.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here