MS kod dece

Dok dugotrajno i često izlaganje suncu može da ošteti ćelije kože i poveća rizik od raka kože, sunčeva svetlost može da ima i benefite po zdravlje. Studija, objavljena  8. decembra 2021. godine u časopisu „Neurology“, Američke akademije za neurologiju, pokazala je da više vremena provedenog napolju kod dece i mladih smanjuje šanse za razvoj multiple skleroze (MS).

Nedovoljno izlaganje suncu i nizak nivo vitamina D su već potvrđeni spoljašnji faktori rizika za pojavu MS kod odraslih. Znaci ove bolesti se obično pojavljuju između 20. i 50. godine života. Međutim, oko pet odsto pacijenata sa MS od oko milion njih u Sjedinjenim Američkim Državama počelo je da oseća prve simptome pre 16. godine, prema podacima Nacionalnog društva za borbu protiv multiple skleroze. Kod dece sa ovom bolešću simptomi su veoma izraženi sa češćim epizodama nego kod odraslih.

Veza između MS i izlaganja suncu

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku i Australijskog nacionalnog univerziteta u studiji, objavljenoj u decembru 2021, želeli su da utvrde da li postoji veza između izlaganja suncu i MS kod mladih koji žive sa ovom bolešću.

U te svrhe istraživači su uporedili podatke 332 učesnika starosti od 3 do 22 godine, kojima je MS dijagnostikovana pre skoro godinu dana, i podatke 534 mladih koji nemaju MS. U upitnicima koje su popunili učesnici koji žive sa MS i njihovi roditelji otprilike svaki peti naveo je da je prethodnog leta proveo manje od 30 minuta dnevno napolju. Sa druge strane, samo oko 6 odsto onih koji nemaju MS je reklo to isto.

MS kod dece
Poznato je da izlaganje suncu podstiče proizvodnju vitamina D; foto Freepik/jcomp

Uzevši u obzir i ostale faktore rizika za pojavu MS, autori studije su izračunali da oni koji su u proseku provodili od 30 minuta do sat vremena dnevno napolju imaju 52 odsto manje šansi da dobiju MS od onih koji su napolju provodili manje od 30 minuta dnevno.

„Poznato je da izlaganje suncu podstiče proizvodnju vitamina D, a takođe stimuliše i ćelije imunog sistema u koži da imaju zaštitnu ulogu od bolesti kao što je MS. Vitamin D može da promeni biološku funkciju ćelija imunog sistema i zato ima zaštitnu ulogu od autoimunih bolesti“, objasnila je koautorka studije dr Emanuel Vobant, profesorka na odseku za neurologiju na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

Dr Vobant i njeni saradnici istakli su i značaj geografskih razlika. Procenili su da stanovnici Floride, gde je sunčeva svetlost intenzivnija, imaju 21 odsto manje šansi za razvoj MS od stanovnika Njujorka.

Izlaganje suncu ima više pozitivnih nego negativnih strana

Roditeljima koji su zabrinuti zbog rizika od raka kože usled većeg izlaganja suncu, istraživači poručuju da ne treba da brinu ukoliko pravilno i redovno nanose kremu za zaštitu od sunca, koja ne blokira terapeutske efekte izlaganja sunčevoj svetslosti.

Iako rezultati studije pokazuju da postoji veza između izlaganja suncu i manjeg rizika od MS kod dece, potrebna su detaljnija klinička ispitivanja koja će utvrditi da li veće izlaganje suncu ili uzimanje vitamina D u obliku suplemenata može da spreči razvoj MS ili promeni tok bolesti nakon dijagnoze.

Međutim, autori studije naglašavaju da veće izlaganje suncu ima više pozitivnih nego negativnih strana. Pozivaju se na druga istraživanja koja su pokazala da je izlaganje suncu povezano sa manjim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, Alchajmera i drugih oblika demencije, kao i šizofrenije.

Na kraju, autori studije savetuju redovno izlaganje suncu najmanje 30 minuta dnevno tokom leta uz korišćenje zaštitne kreme od sunca, naročito za najbliže srodnike osoba koje žive sa MS. To može da bude korisna preventivna mera za smanjenje pojave MS kod dece.

Izvor: everydayhealth.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here