MS vršnjaci

Kada živite sa multiplom sklerozom (MS), nekada vam veća podrška mogu biti osobe koje dele isti problem nego porodica i prijatelji. One bez mnogo reči i objašnjavanja razumeju kroz šta prolazite jer i same žive sa MS. Zato se za njih kaže da su MS vršnjaci, a možete da ih upoznate u društvima i udruženjima osoba sa MS.

Kad ih upoznate, MS vršnjaci pružiće vam:

  • Osećaj utehe i olakšanja jer znate da još neko ima problem kao vi
  • Shvatićete da neko ima simptome teže od vaših
  • Priliku da se distancirate od svog problema posvećujući se problemu drugog
  • Mogućnost da vidite sebe i svoj problem tuđim očima.

Povezivanje sa drugim osobama koje žive sa MS je hrabar zadatak jer je u početku važno razumeti da treba izbeći svaku generalizaciju i da se simptomi MS razlikuju od osobe do osobe. Takođe, treba izbeći svako optuživanje i ljubomoru, a u grupama podrške osoba sa MS postaje značajna i važna, dobija poverenje i mesto gde će biti saslušana i prepoznata. Grupne akcije u udruženjima mutiple skleroze je najbolje opisao psihoterapeut Irvin Jalom kada je rekao da je grupna terapija kao građenje mosta gde brojni građevinari mogu da otpadnu u tom procesu ali kada se most sagradi, preko njega ne prelaze samo graditelji, već i mnoge generacije posle njih i to više puta.

Zato je aktivizam u multiploj sklerozi veoma važan. Osoba koja je aktivista želi da promeni svest ljudi, da osnaži one koji su diskriminisani da preuzmu aktivnu ulogu u društvu i obezbede svoja osnovna ljudska prava. Ona se u pokretu obolelih od MS bori protiv pravnih i fizičkih barijera, za dostupnost svih vidova terapije i za podizanje svesti o bolesti.

Andreina priča i kako joj je društvo pomoglo

Andrei Đokić iz Beograda MS je dijagnostikovana 2015. godine. Veoma je aktivna u pokušajima podizanja svesti o bolesti i na sve načine se trudi da pomogne svojim MS vršnjacima.

„U Društvo multiple skleroze Srbije učlanila sam se pre šest godina, zahvaljujući mom saborcu i prijatelju, Draganu. On je uvideo moje negiranje bolesti i veliki strah u meni. Jednog dana me je pozvao i rekao da se spremim i da idemo na jedno mesto. Naravno, odveo me je u društvo i predstavio. Nisam znala šta da očekujem, bila sam zbunjena. Svi su mi prišli sa velikom dozom razumevanja svake moje lepe i ružne emocije. Upoznala sam divne ljude, prave heroje i borce, prave ratnike i ratnice. Zahvaljujući sjajnom i stručnom timu naučila sam da prihvatim svoju bolest i da živim sa njom. Kada me pitaju šta mi znači Društvo MS Srbije, uvek odgovorim kratko i jasno: „Znači mi MIR – mir u mojoj glavi, u mojim mislima“.

Izvor: Vodič „Hajde da živimo sa multiplom sklerozom“

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here