Ukoliko imate MS ili brinete o nekome ko ga ima, znate da to može biti veoma frustrirajuće stanje. Teško je reći kada će simptomi kao što su utrnulost, slabost, gubitak ravnoteže i kognitivne poteškoće zakomplikovati vaš život.

Evo nekih saveta koji osobama sa MS, ali i njihovim negovateljima mogu biti od značaja.

Hranite se zdravo

Svako može da ima koristi od dobre i izbalansirane ishrane, a naročito osobe sa hroničnom bolešću kao što je MS.

Nacionalno društvo za borbu protiv MS ističe da ne postoji posebna ishrana za osobe sa MS. Međutim, hrana sa malo masti, bogata vitaminima i vlaknima može biti od pomoći da se osećate bolje, kao i da imate maksimalnu i pravilno raspoređenu energiju tokom celog dana. Takva ishrana može doprineti podršci normalne funkcije bešike i creva.

Dobro nutritivno izbalansirana ishrana zapravo može imati terapeutsko dejstvo na osobe sa MS. Može sprečiti nastanak i razvoj metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih oboljenja poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, insulinske rezistencije, visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi ili gojaznosti.

„Veoma je teško kvantifikovati podatke na ovu temu, ali je naš tim veoma zainteresovan za promenu načina života osoba sa MS“, navodi Dr Piter Kalabrezi, stručnjak za MS iz Bolnice Džon Hopkins.

„Postoje sve brojniji dokazi da je metabolički sindrom koji prati MS posebno smrtonosan, kao i za zdravu populaciju. Vidimo da takozvani zapadni industrijski način života dovodi do autoimunskih bolesti kao što je MS. Teško je dobiti biomarkere, ali se posebno bavimo ulogom preteranog unosa šećera, životinjske masti i soli“, objašnjava Dr Piter Kalabrezi.

Posvetite se redovnom vežbanju

Istraživanja pokazuju da osobe sa MS, koje učestvuju u programu aerobnih vežbi imaju koristi od poboljšane kardiovaskularne kondicije, veće snage i izdražljivosti, kao i bolje funkcije bešike i creva, ali i pozitivnijeg stava.

Pozabavite se problemima sa spavanjem

MS može izazvati probleme sa spavanjem, uključujući nesanicu, često noćno mokrenje, narkolepsiju i grčeve u nogama – više od polovine osoba sa MS pati od sindroma nemirnih nogu.

„San je veoma potcenjen kada je reč o moždanoj funkciji. Znamo da postoji veza između lošeg sna, Alchajmerove bolesti i MS. Nezahvalno je konstatovati šta dolazi prvo, jer osobe sa MS imaju poremećen obrazac spavanja. To može biti buđenje rano ujutru zbog depresije ili noćno buđenje usled preterano aktivne bešike. Ipak, znamo da je loš san povezan sa lošom kognitivnom funkcijom tokom dana, što može da utiče na sposobnost pacijenta da se bori sa MS simptomima“, navodi dr Kalabrezi.

Prilagodite svoje okruženje

Simptomi MS se mogu pojaviti iznenada i otežati snalaženje u vašem neposrednom okruženju. Život je jednostavniji za osobe sa MS kada su njihov dom i radno mesto uređeni u cilju maksimalne efikasnosti i minimalnog rizika. Držite osnovne stvari nadohvat ruke, instalirajte bezbednosnu opremu u kadi u kupatilu. Uklonite nered kako biste umanjili rizik od pada.

Angažujte se

Samopomoć i grupe za podršku osobama koje imaju MS, mogu vam pomoći da se povežete sa drugim osobama i negovateljima. Pružiće vam podršku i napraviti dragocenu mrežu za razmenu ideja, vesti o novim istraživanjima koji vas mogu dodatno ohrabriti. Proverite i informišite se o lokalnim bolnicama ili centrima za negu, kao i MS organizacijama.

Izvor:  5 Tips for Living Better with MS: Patients and Caregivers | Johns Hopkins Medicine

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here