Primanje vesti o MS dijagnozi može biti težak proces, što vrlo često izaziva nesigurnost. Razumevanje dijagnoze i traženje podrške od zdravstvenih radnika, pružiće vam potrebne informacije o dostupnim mogućnostima i metodama lečenja. Traženje podrške u terapiji i nezi, može vam biti od značaja na mnogo načina kod ovakve dijagnoze.

Učenje o MS

Posavetujte se sa lekarom koji je upućen u MS i koji vam može objasniti složene medicinske probleme koji dolaze s dijagnozom. Možda će trebati vremena, ali nakon što pronađete lekara, pokušajte redovno da zakazujete sastanke kako biste mogli razgovarati o vašem trenutnom stanju i biti informisani što je više moguće.

Razumevanje mogućnosti lečenja i napredovanja vaše dijagnoze daće vam šire objašnjenje u daljoj terapiji lečenja. Tipovi multiple skleroze su: relapsno remitentna multipla skleroza, primarno progresivna multipla skleroza i sekundarno progresivna multipla skleroza. Različite vrste MS zahtevaju drugačiji pristup lečenju, jer se razlikuju u napredovanju dijagnoze.

Posavetujte se sa svojim lekarom i posetite internet sajtove poput Nacionalnog društva za MS (u Srbiji postoji Društvo multiple skleroze Srbije već 49 godina), kako biste razumeli različite vrste MS i njihove potencijalne načine lečenja.

Pridružite se zajednici ili grupi za podršku osobama sa MS. Pridruživanje grupama podrške ne samo da može pružiti emocionalnu potporu, već može biti i veliki izvor informacija o napredovanju MS simptoma i strategija u vezi sa suočavanjem sa dijagnozom.

Prilagođavanje životnog stila

Voditi dnevnik. Dnevnik vam može pomoći u praćenju simptoma, ishrane i lekova, što vam može pružiti određeni uvid u ono što bi moglo uticati na vašu MS. Kad god imate simptom za koji vam se čini da je povezan sa MS, zapišite ga i opišite kakav je bio simptom, kakav osećaj i koliko je trajao.

Unesite odgovarajuće promene. Dijagnoza MS znači da ćete neizbežno morati prilagoditi način života. Dopustite sebi da tugujete zbog potencijalnih promena koje slede i započnite planiranje i prilagođavanje. Razmotrite fizičke, mentalne i emocionalne učinke vaše dijagnoze i u skladu s tim ih prilagodite.

Budite otvoreni za prilagođavanje. Budite fleksibilni i dopustite sebi prostor za učenje novih načina obavljanja starih aktivnosti. Shvatanje da će se način vašeg života promeniti, omogućiće vam da uživate u svom životu što je više moguće.

Budite strpljivi. Iako će neki zadaci ili aktivnosti možda zahtevati manje prilagođavanje, neke ćete verovatno tek morati da naučite.

Postavite dugoročne i kratkoročne ciljeve. Postavljanje ciljeva održaće vas odlučnim i stvoriće vam osećaj svrhe kako biste nastavili napred. Uskladite ciljeve sa svojim programom rehabilitacije, kao i postavljanjem onih ličnih, bili oni profesionalni ili privatni.

Prilagodite ishranu. MS može nastati ili se pogoršati konzumiranjem hrane i pića koji imaju upalni učinak na telo, poput masne, pržene, rafinisane ili slatke hrane. Kako biste smanjili šanse za pokretanje MS simptoma, konzumirajte hranu koja je bogata svežim voćem i povrćem, mahunarkama, ribom, kao i prebiotičku i probiotičku hranu.

Često se opuštajte. Relaksacija tela vam može pomoći u uspostavljanju osećaja opšte dobrobiti. Bavljenje mentalno i fizički opuštajućim hobijima može pomoći u ublažavanju trenutnog stresa i pružiti vam dugoročno olakšanje.

Recite prijateljima da imate MS. To je sledeći važan korak u stvaranju zajednice i mreže podrške. Ne bi trebalo svima reći u isto vreme, pa započnite prvo razgovor sa onima sa kojima se osećate najudobnije. Kako vreme bude odmicalo, možda ćete otkriti da ste spremni da svoju dijagnozu saopštite većem broju ljudi. Zapamtite, to je vaša dijagnoza. Ne morate nikome reći, ukoliko to ne želite.

Izvor: 3 načina za suočavanje s dijagnozom multiple skleroze – Savjeti – 2023 (wikicell.org)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here