Multipla skleroza mnogo je češća kod žena nego kod muškaraca. Trudnoća se godinama smatrala suviše rizičnom za žene sa MS zbog mogućih rizika po fetus. Ali, iako postoje određeni rizici kojih bi trebalo biti svestan, zdrava trudnoća je apsolutno moguća.

MS i trudnoća

Ranije je postojao izvestan strah u vezi sa tim kako će trudnoća uticati na napredovanje bolesti i fetus. Danas to više nije slučaj, jer novija istraživanja pokazuju da MS ne utiče na plodnost i da je trudnoća moguća i bezbedna. Većina žena sa MS može bezbedno da zatrudni i ima zdrav porod bez uticaja na sopstveno zdravlje, zdravlje bebe ili napredovanje bolesti.

Period pre trudnoće

Do MS dijagnoze često dolazi između 20. i 40. godine života, kada su žene u najboljim godinama za rađanje i razmišljaju o zasnivanju porodice. Iako nije uvek moguće planirati trudnoću, jedan od načina umanjenja MS simptoma tokom trudnoće je planiranje trudnoće kada je on najmanje aktivan. To znači kad je MS stabilan i kad se njim dobro upravlja efikasnom terapijom.

Terapija

Pored lekova koji konkretno deluju na MS, postoje i oni koje pacijenti mogu da uzimaju protiv MS simptoma kao što su bol ili umor. Konsultujte se sa svojim lekarom o konkretnim lekovima za ublažavanje simptoma koje uzimate da biste videli da li su bezbedni tokom trudnoće. U većini slučajeva se tokom trudnoće prekida sa terapijama za modifikovanje bolesti usled rizika od oštećenja ploda i komplikacija.

Žene bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom u vezi sa bezbednošću konkretne terapije za modifikovanje bolesti tokom trudnoće. Ženama koje dožive relapse tokom trudnoće se propisuju kortikosteroidi. Utvrđeno je da su ovi lekovi bezbedni tokom trudnoće.

Rizici

Žene koje imaju problema da zatrudne mogu razmotriti lečenje neplodnosti kao što je vantelesna oplodnja. Međutim, neke vrste lečenja neplodnosti mogu da povećaju rizik od relapsa. Takođe se proučava i porast drugih MS simptoma usled lečenja neplodnosti. Rizik od prenosa MS na dete kod žena sa MS postoji. Ovaj rizik se povećava na 30 odsto ukoliko oba roditelja imaju MS.

Zdrave promene i način života

Žene pre trudnoće bi trebalo da razmisle o uvođenju zdravih promena u ishrani i počnu da uzimaju prenatalne vitamine ukoliko za to postoji preporuka lekara. Trudnoća izaziva brojne promene u ženskom telu.

Simptomi

Izgleda da trudnoća smanjuje stopu relapsa kod MS, naročito u trećem trimestru. Porast hormona kao što je estrogen aktivira grupu limfocita poznatih kao T-pomoćničke ćelije koje u ovom slučaju imaju protivupalno dejstvo, umesto svog uobičajenog efekta koji dovodi do upala. Nakon porođaja se ova promena vraća na staro. Jedna druga nedavno urađena studija ukazuje na to da trudnoća i porođaj mogu odložiti početak MS simptoma za čak tri godine.

Izvor: Multiple Sclerosis (MS) and Pregnancy: How to Prepare (verywellhealth.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here