„Nakon određenog vremena kada saznamo da imamo MS, postajemo edukovani o većini simptoma koje osobe sa MS mogu da dožive. Zato sebe donekle smatram stručnjakom za tu temu, a posebno kada je moj slučaj u pitanju, s obzirom da živim sa MS već skoro 20 godina. Sigurna sam da je tako i sa mnogima od vas“, navodi Kim Dolce.

„S vremena na vreme nam pažnju privuče nešto zbunjujuće: nepoznato probadanje sa strane ili bol u delu tela gde ranije nikada nismo osećali. Dovoljno dobro poznajemo svoje telo da bismo znali da ova vrsta bola ili neprijatnog žiganja ne liči na naše obične MS simptome. Međutim, po tom pitanju ne činimo ništa. Čekamo i nadamo se da to naši nervi šalju pogrešne signale i izazivaju fantomske senzacije koje će se povući i nestati same od sebe“, naglašava Kim Dolce.

Hronični probavni problemi

„Neizdrživa glad je poslednja stvar koju bih povezala sa MS. Isto je i sa otečenim i nadutim stomakom nakon unosa veoma male količine hrane. Tu su i pojačana nadutost, zatvor, bolni gasovi i osećaj da sam toliko „puna“ da me rebra bole kao da će se svakog trenutka slomiti. Hronično sam patila od ovih simptoma svakog dana bez izuzetka više od četiri godine“, ističe Kim Dolce.

Pretraga simptoma na internetu

„Kao i obično, otišla sam na internet i ukucala u pretraživaču svoje simptome. Dve stvari su neprestano izlazile sindrom iritabilnih creva (IBS) ili kancer. Shvatila sam da internet imaju svoja ograničenja i da nije pouzdan. Kao stručnjak za diferencijalnu dijagnostiku internet pravi savršeni mozaik od delića informacija – i loša je zamena za stari dobri odlazak kod lekara“ navodi Kim Dolce.

Pretpostavila sam da imam IBS

„Odlagala sam neopravdano odlazak kod lekara više od četiri godine zato što sam morala da se bavim drugim stvarima. Umesto toga sam primenila princip Okamove oštrice – teorije da je najverovatnije rešenje problema ono najjednostavnije —povećala sam unos vlakana i uzimala preparate za probavu. Ali se situacija nije popravila“, ističe Kim Dolce.

Dijagnoza neuropatskog pečenja povezanog sa MS

„Problem sa Okamovom oštricom je taj što MS stavlja klipove u točkove heuristike i pobija logiku. Na primer, jednom sam imala simptome upale sinusa i ubrzo sam se izlečila amoksicilinom po preporuci lekara. Ali mesec dana kasnije se zabrinjavajući simptom – pečenje u ušima, sinusima, grlu i ustima – vratio. U narednih šest meseci sam nekoliko puta odlazila kod lekara za još antibiotika. Ipak, pečenje se nastavilo. Odlazak kod specijaliste za ORL i CT snimak mojih sinusa su pokazali da nema infekcije. Dijagnoza je bila neuropatsko pečenje. Kod mene je povezano sa MS. I sad jednostavno živim s tim“, objašnjava Kim Dolce.

Gastropareza i MS

„Vratimo se na probavne probleme i internet. Jedno nedavno pretraživanje je otkrilo stanje koje se zove gastropareza. To je kada želudac ne može normalno da se prazni od hrane i kretanje kroz probavni sistem je znatno usporeno. Ovo može da dovede do povraćanja, nadutosti, lošeg varenja generalno ili bola i osećaja kao da ste se prejeli iako ste uzeli samo par zalogaja, između ostalih simptoma. Ako imate MS, pod većim ste rizikom od gastropareze“, navodi Kim Dolce.

„Ipak, na kraju sam konačno shvatila da sve navedeno ne znači da sam sama sebi postavila dijagnozu ovog stanja. Sada razumem da mogu postojati i drugi uzroci mojih MS simptoma, kao što su sistemske alergije na kvasac ili određenu vrstu hrane. Svakako odlazim kod izabranog lekara i na dodatne preglede, kako bih što pre rešila navedene tegobe i savetujem da to učinite i vi ukoliko imate slične MS simptome“, zaključuje Kim Dolce.

Izvor: Human Verification (multiplesclerosis.net)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here