Više od 14.000 članova društvene mreže MyMSTeam je potvrdilo da uzima vitamin D u vidu suplemenata. Prema rečima dr Majkla Kornberga, asistenta na neurologiji Univerziteta Džon Hopkins, skoro svi Amerikanci imaju nedostatak vitamina D. Da li je nedostatak vitamina D uzrok MS i da li uzimanje suplemenata može sprečiti MS ili ublažiti simptome? Dr Kornberg odgovara na pitanja kako bi pomogao osobama sa MS, da bolje razumeju ulogu vitamina D u njihovom stanju.

Šta je vitamin D?

Vitamin D ima nekoliko bitnih uloga u održavanju zdravlja. Pomaže apsorpciju kalcijuma, koji je ključan za zdravlje kostiju. Vitamin D takođe smanjuje upale, učestvuje u brojnim metaboličkim procesima: u kontroli rasta ćelija, doprinosi normalnim imunološkim, neurološkim i mišićnim funkcijama u organizmu. Vaše telo prirodno proizvodi vitamin D, kroz izlaganje suncu. Međutim, nije uvek lako, niti bezbedno upijati sunčeve zrake. Možda živite u oblasti koja nema mnogo sati sunčeve svetlosti ili možda ne možete često da budete na otvorenom. Kada ste napolju, vaša odeća i krema za sunčanje mogu da blokiraju sunčeve zrake. Ovo je odlično za zaštitu od oštećenja ili raka kože, ali može da spreči apsorpciju vitamina D. Drugi faktori, kao što su gojaznost ili starenje, mogu da otežaju održavanje vitamina D na odgovarajućem nivou. Nedostatak vitamina D se povezuje da razvojem različitih zdravstvenih stanja, među kojima su rahitis i osteoporoza. Istraživači su takođe otkrili da vitamin D može biti povezan sa nekoliko autoimunih bolesti, uključujući i MS.

Da li nizak nivo vitamina D izaziva MS?

Uočena je određena veza između nivoa vitamina D i MS. Stanovnici zemalja sa manje sunčevog svetla imaju veće faktore rizika za razvoj MS. Neki istraživači su mišljenja da pozitivan uticaj vitamina D na imunski sistem može objasniti vezu između MS i ovog vitamina.

Da li uzimanje vitamina D u obliku suplemenata pomaže u sprečavanju MS?

Nije jasno da li porast nivoa vitamina D usled unosa suplemenata, zaista smanjuje rizik od razvoja MS. „Postoje brojni dokazi koji ukazuju na to da osobe sa MS, imaju genetsku predispoziciju ka nešto nižem nivou vitamina D. Nizak nivo vitamina D će pre biti veza, a ne uzrok“, navodi dr Kornberg. Istraživači misle da izlaganje suncu povezano sa višim nivoom vitamina D, može imati efekta u smislu smanjenja rizika od razvoja MS. U obrazloženjima se navodi uticaj sunčeve svetlosti, koja suzbija aktivnost imunskog sistema da izazove MS. Drugim rečima, možda sunce, a ne vitamin D, sprečava razvoj MS. Svakako, povećanje unosa nivoa vitamina D je dobar način da unapredite svoje opšte zdravlje, čak i ako to nije obavezno način da se MS spreči.

Da li uzimanje vitamina D može da pomogne osobama sa MS?

Trenutna naučna istraživanja ne govore jasno o ulozi vitamina D u obliku suplemenata u zaustavljanju aktivnosti MS i napredovanju bolesti. Neka klinička ispitivanja su pokazala da je vitamin D u obliku suplemenata pomogao da se smanje fizički efekti MS i rizik od relapsa, ali ove studije su imale mali broj učesnika i koristile su veoma različite doze vitamina D. Drugi pregledi studija su otkrili drugačije rezultate. Prema Kokran meta analizi, suplementi vitamina D ne utiču na napredovanje invaliditeta ili stope relapsa kod MS.

Kako da unosite više vitamina D?

Vitamine je uvek najbolje unositi putem hrane. Međutim, teško je povećati unos vitamina D isključivo putem samo nekoliko namirnica, kao što su riba i jaja, koje prirodno sadrže vitamin D. Prema zvaničnim podacima Instituta za medicinu, odrasli do 70 godina bi trebalo da unose najmanje 600 internacionalnih jedinica (I.J.) vitamina D dnevno. Stariji od 70 godina bi trebalo da uzimaju najmanje 800 I.J. vitamina D dnevno. Postoje dve vrste suplemenata vitamina D: vitamin D2 (ergokalciferol) i vitamin D3 (holekalciferol). Obe vrste su korisne za podizanje nivoa vitamina D, mada postoje dokazi da je vitamin D3 nešto otporniji na temperaturne razlike i vlažnost, pa se smatra da ispoljava intenzivnije delovanje od vitamina D2.

Bezbedno uzimanje suplemenata vitamina D

Uz odgovarajuće doze, uzimanje suplemenata vitamina D je bezbedno. Ipak, veliki unos vitamina D može izazvati hiperkalcemiju, gde je nivo kalcijuma u krvi previše visok. Hiperkalcemija može izazvati kamenje u bubregu i oštetiti kosti. Pored toga, uzimanje više od 4000 I.J. vitamina D dnevno može uzrokovati gastrointestinalne tegobe poput mučnine, povraćanja, opstipacije, gubitka telesne težine, slabosti, nastanka srčanih problema i oštećenja bubrega. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate suplemente vitamina D.

Izvor: Vitamin D and MS: Your Guide | MyMSTeam

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here