Problemi sa čulom vida su relativno uobičajeni kod osoba sa MS i mogu podrazumevati zamućen vid, duplu sliku i čak gubitak vida. Kao i kod drugih MS simptoma oni koji direktno utiču na vid, mogu se pojaviti i nestati tokom vremena. Pravovremeno lečenje može zaštititi vid, usporiti proces napredovanja MS i sprečiti dalja oštećenja.

MS i problemi sa vidom

Problemi sa vidom su potencijalno rani znak za uspostavljanje MS dijagnoze. Iako MS utiče na svaku osobu drugačije, Nacionalno društvo za borbu protiv multiple skleroze, ističe da su problemi sa vidom veoma često prvi simptomi koji se javljaju kod osoba sa MS. S obzirom da MS utiče na nerve u očima što može izazvati upalu, to i uzrokuje nastanak simptoma. Zvanični naziv ovog stanja je optički neuritis. Osoba sa optičkim neuritisom može imati različite probleme sa vidom, najčešće samo u jednom oku. Navedeni problemi se mogu pojaviti iznenada ili postepeno i najčešće pogađaju jedno oko. Simptomi mogu biti zabrinjavajući, ali obično vremenom i nestanu.

Iako je moguć gubitak vida, to nije tako često poput drugih simptoma: zamagljen vid, gubitak boje ili siva boja vida, bol pri pomeranju očiju, delimično ili potpuno slepilo na jednom oku, problem sa bočnim vidom, tup bol iza očiju, problemi sa pomeranjem očiju, kao i nekontrolisani pokreti očiju pod nazivom nistagmus.

Koliko dugo simptomi traju?

Kod nekih osoba toplota može da pogorša MS simptome. Simptomi se obično povlače kada se umire upale nervnih ćelija. Kod nekih osoba traju samo par nedelja, dok kod drugih simptomi mogu biti prisutni godinu dana ili duže. Nekada se pogoršanja mogu javiti zbog toplote, na primer nakon tuširanja vrelom vodom ili tokom naročito toplih dana. Visoka telesna temperatura usled vežbanja ili gripa takođe može da pogorša simptome kod nekih osoba.

Uzroci

Simptomi vezani za vid nastaju kad imunski sistem napada mijelinski omotač nerava, koji kontrolišu različite aspekte oka. MS nije jedini uzrok optičkog neuritisa. Među ostalim faktorima koji mogu izazvati upalu su: neki lekovi, virusne ili bakterijske infekcije, kao što je lajmska bolest, zauške ili male boginje. Naučnici ne razumeju u potpunosti tačan uzrok zbog čega MS nastaje. Međutim, postoje dokazi da su neke osobe pod većim rizikom od ove bolesti i da neki faktori okruženja mogu doprineti riziku od nastanka ovog stanja, kao što su: pušenje cigareta, nizak nivo vitamina D u organizmu, infekcija Epštajn-Barovim virusom. Ipak, uvećan rizik ne znači da ovi faktori direktno izazivaju MS.

Prevencija

Nije moguće u potpunosti sprečiti oštećenje vida usled MS, ali se mogu preduzeti koraci ka smanjenju verovatnoće da do toga dođe. Osobe koje su sklone problemima sa očima, trebalo bi redovno da ih odmaraju tokom dana. Doktori takođe mogu da preporuče nošenje naočara sa posebnim prizmama koje pomažu u kontroli poremećaja u oku i smanjenju simptoma. Svako ko primeti nove simptome ili da oni postojeći počinju da se pogoršavaju, trebalo bi da poseti lekara koji ih može posavetovati o načinima lečenja ili smanjenju efekta simptoma.

Izvor: How does MS affect vision? Eye symptoms and treatment (medicalnewstoday.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here