multipla skleroza

Život sa multiplom sklerozom (MS-om) zna da bude bolan, a tokom zime stanje osoba sa ovom dijagnozom može da se pogorša. Niske temperature dovode do teže pokretljivosti tela, a učestaliji su i grčevi i napetost u mišićima. Srećom, ovi simptomi ne traju dugo, a postoji i nekoliko saveta koji vam mogu olakšati život u zimskim mesecima.

Kako niska temperatura utiče na ljude sa MS-om?

Niske temperature zimi mogu da budu šok za naše telo, posebno za osobe koje imaju MS. Iako je osetljivost na toplotu češće prijavljivana, poznato je da oko 20 odsto ljudi sa MS-om doživljava pogoršanje simptoma zimi.

Pad temperature može da dovede do privremenih problema sa pokretljivošću, rezonovanjem, vidom i ravnotežom, a može doći i do osećaja peckanja ili utrnulosti u ekstremitetima. Do ovih promena dolazi zato što hladnoća utiče na brzinu poruka koje putuju duž nerava koji su već oštećeni zbog MS-a. Takođe, postoje tvrdnje da se osetljivost na hladnoću kod osoba sa MS-om javlja zbog MS promena u delu mozga koji utiče na telesnu temperaturu.

Niske temperature mogu promeniti aktivnost nerava i mišića, pa osobe sa MS-om tokom zime mogu da osete ukočenost, grčeve i spastičnost, tj. veću zategnutost u mišićima. To može da bude zaista bolno i da ograniči njihove uobičajene pokrete, ali i da poremeti svakodnevni život.

5 saveta kako da se pripremite za zimu

Oblačite se slojevito: to će vam pomoći da se zagrejete na niskim temperaturama, a ako vam pak postane previše toplo, lako možete da skinete neki komad odeće. Savet je da tokom zime nosite kape, debele čarape i tople čizme jer pokrivaju osetljive delove tela kod osoba sa MS-om.

Zaštitite ruke i stopala od hladnoće: MS dovodi do toga da krvni sudovi u stopalima i rukama preterano reaguju na niske temperature. Zato ih zaštitite rukavicama i toplom obućom, a mogu vam pomoći i grejači za stopala.

Pokušajte da se pokrenete: iako će biti trenutaka kad vam je kretanje otežano, bilo bi dobro da ipak probate da se pokrenete umerenom fizičkom aktivnošću, kao što je hodanje ili istezanje.  To će vam pomoći da se zagrejete i pokrenete ekstremitete. Takođe, bavljenje jogom može biti korisno za povećanje pokretljivosti i smanjenje ukočenosti mišića.

Zagrejte svoje telo i iznutra: najlakši način da to uradite jeste da pojedete toplu supu ili popijete topli čaj. Prijaće vam i bar na kratko zagrejaćete telo.    

Uhvatite sunčeve zrake: tokom hladnih zimskih meseci bilo bi dobro ako možete da uhvatite retke sunčeve zrake. To će pomoći vašem telu da proizvede preko potreban vitamin D, a osim toga, sunce će vam popraviti i raspoloženje.

Kad uzeti lekove?

Ako osetite bol izazvan hladnoćom ili motorička ograničenja koja mogu da ometaju vaše svakodnevno funkcionisanje, potražite savet lekara. On može da vam preporuči određene lekove protiv bolova ili mišićne relaksante, koje možete da pijete tokom zimskih dana kada osetite da se simptomi MS-a pogoršavaju, ali samo na način na koji vam je lekar savetovao.

Izvor: epainassist.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here