multipla skleroza, MS, živeti sa MS

Na raspustu posle završenog trećeg razreda srednje škole prvo sam radila, pa sam otišla na odmor kod bake i deke. Tad sam prvi put osetila bol i slabost leve noge, ali nisam tome davala veliki značaj. Mislila sam da je zbog naglog izrastanja. Onda je došla ekskurzija. Počela sam da padam, slabost noge od kolena nadole bila je sve veća i učestalija. Kad sam se vratila sa ekskurzije, otišla sam na ispitivanja i saznala da imam multipla sklerozu, otkriva na početku razgovora za „Neuronet“ Beograđanka Jovana Trapara.

Izraz lica roditelja u bolničkom hodniku nikad neću zaboraviti

U tom trenutku sa svojih 17 godina, kaže, ništa nije znala o bolesti, čak nikad ranije nije ni čula za nju. Samo je pitala doktorku o čemu je reč, a ona joj je objasnila da je njen mijelinski omotač oko nerva oštećen. Jovani tada to ništa nije značilo, sve do trenutka dok u bolničkom hodniku nije ugledala roditelje.

– Emocije su me obuzele kad sam u hodniku ugledala oca sa kiselim osmehom i majku sa suzama u očima. Njihov izraz lica mi je govorio više od bilo koje reči i nikad ga neću zaboraviti. Tad sam shvatila da je situacija dosta ozbiljna – kaže Jovana, studentkinja molekularne biologije danas.

Odmah je počela da se informiše o bolesti, a najviše u tome pomoglo joj je Udruženje „MS platforma Srbije“, čiji je član. Uz njih, roditelje i prijatelje shvatila je da će ostvariti svoje snove bez obzira na činjenicu da ima MS. Jedne stvari se najviše plašila, a to je bojazan da možda zbog bolesti neće moći da ima decu.  

– Obožavam decu i jednog dana želela bih da postanem majka. Imala sam strah da će mi MS biti prepreka za trudnoću, ali sam onda upoznala žene sa ovom bolešću koje su trudne. Shvatila sam da mesta za strah nema i da ne dam MS-u da bude jači od mene – naglašava Jovana i dodaje da je veoma srećna što ima divan krug prijatelja koji su bili i ostali uz nju.

multipla skleroza, MS, živeti sa MS
Nikad ne odustajte i ne padajte pod uticaj bolesti, poručuje Jovana

Mlada sam shvatila da zdravlje stvarno treba da bude na prvom mestu

Otkad je saznala za bolest svakodnevica joj se nije puno promenila. Uvela je jedno pravilo, a to je da pokušava manje da se nervira oko nebitnih stvari, a da se više smeje i uživa u svakom trenutku. Kao i njeni vršnjaci, i dalje izlazi, druži se, putuje, a jedina razlika je u tome što je vrlo mlada shvatila važnu životnu lekciju, a to je da sebe i zdravlje stavi uvek na prvo mesto.

Priznaje da je bolest uticala i na izbor fakulteta. Molekularnu biologiju upisala je baš iz želje da sazna više o MS-u i da pokuša kroz to saznanje da pomogne sebi i drugima koji prolaze kroz isto. Danas onima koji se prvi put suočavaju sa dijagnozom i činjenicom da imaju MS poručuje sledeće:

– Nikad ne odustajte i ne padajte pod uticaj bolesti. Biće možda teških trenutaka, ali vi ste lideri svog postojanja i samo vi možete da odlučite kako će izgledati ostatak vašeg života. Zato ovo uvek imajte u vidu – kaže Jovana, koja je umesto da padne u očaj zbog bolesti, izabrala drugu opciju, a to je da nastavi da živi normalno i da se bori.

Izvor: neuronet.rs

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here