multipla skleroza

Biti roditelj jedna je od najlepših, ali i najodgovornijih uloga u životu. Deci su potrebna briga i posvećenost, ali šta raditi u situaciji kad vam život baci „loptu“ u vidu neočekivane dijagnoze multiple skleroze (MS)?! Tad vam se čini da vam se ceo svet ruši, a ako ste do tada mislili da vam je bilo teško, ubrzo ćete shvatiti da se stvari sa dijagnozom tek komplikuju.

Sve to na svojoj koži osetila je Amerikanka Majte Ramos, kojoj je MS dijagnoza ustanovljena 2015. godine. U tom trenutku njena deca imala su 16, pet i četiri godine. Svi su prolazili kroz svoje individualne izazove – dvoje mališana je tek krenulo u školu i mama im je bila potrebna više nego ikada pre. S druge strane, njen najstariji sin bio je tinejdžer u osetljivom periodu razvoja, kom je takođe bio potreban roditeljski nadzor.

„Živeti sa MS-om i biti roditelj je zaista veliki izazov, naročito kada postoje problemi sa mobilnošću. Vi više ne možete da trčite za malim detetom, a zabrinuti ste za njegovu bezbednost. Takođe, veliki umor koji osećate može uticati na vašu izdržljivost. U jednom trenutku, bila sam toliko loše da sam se zapitala da li ću i dalje moći dobro da se brinem o svojim dečacima. Kako ću ih voziti u školu, kako ću da kuvam za njih ili ih kupam? Previše pitanja mi se pojavilo u glavi, a nisam mogla da nađem odgovore“, iskreno kaže Majte.

Promenila sam način razmišljanja

Dok je bila u bolnici, sa decom je komunicirala telefonom. Njen srednji sin, petogodišnjak, uporno ju je pitao kad se vraća kući. Stalno mu je govorila da će to biti uskoro, dok joj on jednog dana nije rekao: „Znaš šta mama, naći ću novu mamu jer stalno govoriš ‘Doći ću uskoro kući’, ali nikad ne dolaziš.“

Za Majte je vreme stalo u tom trenutku. Te reči zabolele su je toliko da je osetila da ne može da diše. Shvatila je da mora da ozdravi i to što pre. Uložila je mnogo truda u svoju rehabilitaciju.

Uživajte u svakom minutu koji imate sa decom, foto Freepik/karlyukav

„Konačno sam došla kući na Badnje veče. Prvo što sam uradila bilo je spremanje lazanja deci, jer ih obožavaju. Posle večere smo zajedno završili kićenje jelke. Ušuškala sam ih u krevet, a kad su zaspali, poklone sam stavila ispod jelke. Bila sam umorna. Koristila sam štap i jedva sam hodala, a desna ruka mi je bila potpuno paralizovana. Ali nije me bilo briga, jer smo deca i ja bili srećni“, otkriva Majte.

Od tog trenutka pa nadalje, nikada više nije sumnjala u sebe. Nije se pitala da li može nešto da uradi zbog svoje dijagnoze, jer joj je u glavi i dalje odzvanjao nevini glas sina koji joj je rekao da razmišlja da je zameni, jer neće da dođe kući. Tad je rešila da neće dozvoliti bolesti da je spreči da uživa sa decom.

Promenila je način razmišljanja i pristupila majčinstvu iz nove perspektive. To je podrazumevalo prilagođavanje i menjanje nekih stvari u njihovom svakodnevnom funkcionisanju. Na primer, držala je stolicu pored šporeta da može da sedi dok sprema hranu za decu, a u kuhinji je ugradila klimu da je hladi. Te male stvari olakšale su joj život, a omogućile su joj da uživa i čini male radosti za decu.

Na osnovu svog iskustva, Majte ima nekoliko saveta za sve roditelje koji žive sa MS-om, koji će im olakšati život.

Ne skrivajte dijagnozu od dece

Razgovarajte sa decom i objasnite im svoju bolest koristeći rečnik prilagođen njihovom uzrastu. Ne morate nužno da im kažete sve što uključuje MS, posebno ako su deca mala, ali nije dobro ni da od njih skrivate istinu o bolesti. Objasnite im da će mama ili tata biti dobro, da postoji terapija koja će da pomogne i da samo treba da imaju razumevanja da i mama ili tata ponekad mogu da imaju loš dan i da im treba odmor. Treba da znaju da možda nekad nećete moći nešto da uradite ili da odete negde sa njima.

Slobodno tražite pomoć

Ako ste poznati kao „supermama“ koja može da se nosi sa bilo čim i da radi više stvari u isto vreme, znajte da niste svemogući i da je potpuno u redu da tražite pomoć. Dozvolite drugima da vam pomognu i naučite da delegirate obaveze. Ne morate da imate apsolutnu kontrolu sve vreme, a ako povremeno skinete teret sa svojih ramena, smanjićete stres i osećaćete se bolje.

Naučite da slušate svoje telo

Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje i napravite pauzu svaki put kada vam zatreba. Ne zatrpavajte sebe obavezama, usredsredite se na decu i uživanje sa njima. Zamolite ih da vam pomognu u kućnim poslovima u skladu sa njihovim godinama. Naučite ih da budu što samostalniji i ohrabrite ih da ponude svoju pomoć kad ste previše umorni. Obavestite ih o tome koji zadaci su vam teški, na primer, obuvanje čarapa ili zakopčavanje dugmeta i rajsferšlusa. Deca će se tako osećati dobro i važno, jer vam pomažu, a to će im takođe pomoći da shvate kako izgleda život sa MS-om iz prve ruke.

Živite u sadašnjosti

„Gde god da ste na svom putovanju sa MS-om, uživajte u svakom minutu koji imate sa decom. Zajedno stvarajte uspomene, živite u sadašnjosti i izvucite najbolje iz svog novog života. Zapamtite, vi imate samo jedan život, a vaša deca imaju samo jednu mamu“, poručuje Majte na kraju svim roditeljima, koji poput nje žive sa MS-om i svakodnevno se suočavaju sa brojnim izazovima.

Izvor: webmd.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here