multipla skleroza, neuronet.rs, foto unsplash

Multipla skleroza (MS) povremeno se dijagnostikuje kod dece i tinejdžera, mada se češće javlja kod odraslih. Prema nekim studijama, 2-5 odsto pacijenata sa MS počinje da oseća simptome pre navršene 18. godine.

Iako su izazovi u vezi sa MS izrazito slični i kod dece i kod odraslih, deca mogu da dožive jedinstvene probleme povezane sa bolešću.

Simptomi MS kod dece

Relapsno remitentna MS (RRMS) je najčešće dijagnostikovan oblik MS kod dece. RRMS uzrokuje jasno definisane relapse i remisije bez pojave novih simptoma ili progresije bolesti.

Dok su simptomi MS kod dece prilično slični onima koji se javljaju kod odraslih osoba sa MS, neki simptomi se češće javljaju u pedijatrijskoj populaciji, uključujući:

 • Razdražljivost,
 • Nelagodnost,
 • Depresiju,
 • Anksioznost,
 • Blagu groznicu,
 • Letargiju,
 • Napade,
 • Tremore.

Svako dete je različito, pa će svako dete sa MS doživeti drugačiji raspon simptoma i stepen ozbiljnosti.

Relapsi su češći kod dece nego kod odraslih, i iako je tok bolesti kod dece sporiji, akumulacija invaliditeta je značajnija. Psihosocijalne posledice bolesti kod dece mogu uticati na akademske performanse, kao i na prijateljstva i sliku o sebi.

Osim toga, MS može da utiče na pamćenje i razmišljanje, pa ima direktan uticaj na obrazovni učinak deteta. MS kod dece često pogađa celu porodicu jer može da utiče na raspoloženje, komunikaciju, interakcije i odnose.

multipla skleroza, neuronet.rs, foto freepik jcomp
Foto: Freepik/jcomp

Dijagnoza MS kod dece

Dijagnoza MS kod dece je izazovnija nego kod odraslih zbog učestalosti drugih zdravstvenih stanja koja utiču na decu sa simptomima sličnim MS. Pošto MS nije uobičajen kod dece, pedijatri će verovatno zanemariti stanje. Deci sa MS-om će biti potrebni multidisciplinarni timovi za negu, uključujući pedijatre i stručnjake za MS.

Lečenje pedijatrijske MS

Utvrđeno je da se mnoge terapije za modifikovanje bolesti koje se koriste za lečenje MS kod odraslih dobro podnose kod dece sa MS, iako nisu posebno licencirane za upotrebu kod dece.

Ipak, potrebna su opsežnija klinička ispitivanja kako bi se utvrdila efikasnost terapija za modifikovanje bolesti kod dece, tinejdžera i adolescenata.

Pružanje pomoći za MS u detinjstvu u drugim oblicima je takođe veoma važno. Detetova porodica mora biti edukovana o stanju i njegovim simptomima, i moraju da uspostave otvorenu diskusiju sa svojim lekarom u vezi sa bilo kojom zabrinutošću koju imaju.

Druge tehnike upravljanja i suočavanja sa MS uključuju:

 • Upoznavanje ljudi koji su u istoj situaciji u grupama za podršku i forumima
 • Razgovor sa kvalifikovanim pojedincima
 • Obraćanje zdravstvenim i socijalnim radnicima za podršku detetu, kao i porodici

Rezime

Iako su tačni uzroci MS kod dece relativno nepoznati, veruje se da su deca sa genetskom predispozicijom sklonija ovoj bolesti. MS se u velikoj meri razlikuje od deteta do deteta, pa je teško predvideti nivo invaliditeta kod svakog deteta.

Ohrabrujuće je znati da pedijatrijska MS prelazi u sekundarnu progresivnu MS mnogo sporijom brzinom u odnosu na odrasle. Dok se kod odraslih 50% progresije može dogoditi u roku od deset godina od postavljanja dijagnoze, MS-u kod dece očigledno je potrebno oko 23 godine za progresiju od 50%.

Izvor: news-medical.net

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here