multipla sleroza, simptomi MS, neuronet.rs, unsplash photo

Multiplu sklerozu (MS) karakteriše niz simptoma, uključujući oštećenje vida i utrnulost. Sastavljanje konačne liste znakova na koje treba obratiti pažnju može biti izazov, jer isti simptomi mogu biti uzrokovani drugim poremećajima. Štaviše, simptomi MS uveliko variraju od osobe do osobe, a rani znaci mogu biti subjektivni.

MS simptomi

Iako se simptomi razlikuju od pacijenta do pacijenta, mnogi od mogućih ranih znakova MS-a prilično su dosledni kod većine pacijenata sa MS. Ispod je lista uobičajenih i manje uobičajenih znakova koji se ponekad primećuju u ranom razvoju MS.

Abnormalne senzacije

Osećaji poput utrnulosti ili peckanja u nekim delovima tela, poput ruku i nogu, vrlo su čest početni znak MS.

Umor

Umor je jedan od najčešćih znakova MS i često se opisuje kao osećaj iscrpljenosti, čak i tokom obavljanja jednostavnih svakodnevnih zadataka. Umor može značajno uticati na svakodnevne poslove i može brzo napredovati nakon fizičkih vežbi, izlaganja visokim temperaturama i kada osoba ima infekciju.

Problemi sa vidom

Uobičajeni problem sa vidom koji se naziva optički neuritis smatra se ranim znakom MS. Ovaj simptom se smatra „konkretnijim“ znakom u poređenju sa drugim „nejasnim“ neurološkim znacima, poput trnjenja ili utrnulosti. Optički neuritis može uzrokovati privremeni gubitak vida, daltonizam, bol u oku i dvostruki vid.

Tolerancija na toplotu

Još jedan uobičajeni znak MS je netolerancija na toplotu. Pacijenti se obično osećaju vrtoglavo ili neprijatno na visokim temperaturama ili dok se sunčaju. Netolerancija toplote takođe može pogoršati druge simptome MS.

Grčenje mišića

Mišići obično budu ukočeni ili slabi kod ljudi sa MS. Kontrakcije mišića takođe mogu biti bolne, kao i da otežavaju kretanje.

Foto: Unsplash.com

Bol

MS rezultira dva oblika bola, uključujući neuropatski i mišićno-koštani bol.

Neuropatski bol uzrokovan je oštećenjem nerva i uključuje probadanje, bockanje i peckanje u licu i udovima. Za razliku od toga, mišićno-koštani bol ponekad uzrokuje bol u vratu, leđima i zglobovima.

Problemi sa mobilnošću

Osobama sa MS može biti teško da postignu ravnotežu, što u velikoj meri može da utiče na njihovu pokretljivost. Najčešći simptomi koji utiču na pokretljivost pacijenata sa MS uključuju:

  • Tremor,
  • Ošamućenost,
  • Vrtoglavicu.

Kognitivna disfunkcija

Pacijenti sa MS-om imaju problema sa razmišljanjem, pamćenjem i učenjem. Osim toga, mnogim ljudima koji imaju MS je teško da obavljaju više zadataka zbog umanjenog raspona pažnje.

Pacijenti sa MS takođe sporo obrađuju vizuelne informacije, poput mape. Kognitivna disfunkcija nije specifična samo za MS, jer mnoga druga neurološka stanja mogu da uzrokuju ovaj simptom.

Problemi sa bešikom

Problemi bešike povezani sa MS uključuju česte posete toaletu, naročito noću, urinarnu inkontinenciju i infekcije urinarnog trakta.

Gastrointestinalni problemi

MS utiče na funkciju creva i stoga može izazvati zatvor i inkontinenciju creva.

Pitanja mentalnog zdravlja

MS utiče na mentalno zdravlje pacijenata i povezana je sa depresijom, anksioznošću i ponekad brzim promenama raspoloženja.

Poteškoće u govoru

Neki pacijenti sa MS imaju nejasan govor ili dizartriju, dok drugi imaju poteškoće u žvakanju ili gutanju (disfagija).

Rezime

Iako je jasno da najčešći rani znakovi MS uključuju utrnulost, probleme s očima i trnce, ti znakovi i simptomi mogu biti uzrokovani mnogim drugim poremećajima i nisu uvek znakovi MS. Takođe je važno da se napomene da neće svi pacijenti sa MS doživeti iste simptome.

Vreme je ključni faktor koji pomaže u određivanju MS jer će znaci ovog stanja obično trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Zbog toga je važno biti svestan prvih znakova MS-a, tako da ako simptomi potraju nekoliko dana, pacijenti mogu da obaveste svoje lekare kako bi procenili ove simptome. Kao i kod većine bolesti, što je ranija dijagnoza, lečenje je efikasnije.

Izvor: News-medical.net

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here